Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam makowiec
i nie wyobrażam sobie świątecznego stołu bez strucli makowej. W Polsce można kupić wiele odmian makowego ciasta, bo jest wpisany w naszą świąteczną tradycję. Niestety w Italii na Wielkanoc prym wiodą Colomby- olbrzymie baby w kształcie gołębicy.Skoro tak się sprawy mają, trzeba radzić sobie samemu i zabrać się za domowy wypiek makowy.
Upiekłam dwie strucle makowe,
a od tego sprawdzania, czy aby na pewno się udało, zniknęła już połowa placka. Strucle się trochę rozrosły, popękały i nie są idealnymi wałeczkami, ale lubię kiedy drożdżowe ciasto poprzerastane jest makiem. Przepis na makowiec znalazłam u niezawodnej Majanki. Wyszło pyszne pachnące ciasto z dużą ilością maku. Pychotka, polecam:-)Składniki na ciasto
50 dag mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
80 g cukru
6 żółtek
1 laska wanilii
200 lm ciepłego mleka
120 g masła
Składniki na masę makową
250 dag maku
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki miodu
5 jaj- oddzielnie żółtka i białka
50 g miękkiego masła
bakalie-migdały, orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa kandyzowana
1-2 kieliszki likieru amaretto
Uwaga! Mak zaparzam gorącą wodą dzień wcześniej i moczę przez cała noc.
Lukier
cukier puder
sok z cytryny
gorąca woda
Wykonanie
Masa makowa
Mas zalać wrzątkiem i moczyć przez całą noc. Na drugi dzień mak odsączyć z wody i przemielić przez maszynkę dwa razy, dodać bakalie, miód, masło, likier amaretto. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i wymieszać z masą makową. Na koniec wymieszać masę z ubitymi białkami.
Ciasto
80 g cukru
6 żółtek
1 laska wanilii
200 lm ciepłego mleka
120 g masła
Składniki na masę makową
250 dag maku
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki miodu
5 jaj- oddzielnie żółtka i białka
50 g miękkiego masła
bakalie-migdały, orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa kandyzowana
1-2 kieliszki likieru amaretto
Uwaga! Mak zaparzam gorącą wodą dzień wcześniej i moczę przez cała noc.
Lukier
cukier puder
sok z cytryny
gorąca woda
Wykonanie
Masa makowa
Mas zalać wrzątkiem i moczyć przez całą noc. Na drugi dzień mak odsączyć z wody i przemielić przez maszynkę dwa razy, dodać bakalie, miód, masło, likier amaretto. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i wymieszać z masą makową. Na koniec wymieszać masę z ubitymi białkami.
Ciasto
Zrobić rozczyn z drożdży, w miseczce rozkruszyć drożdże, dołozyć1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki, zalać ciepłym mlekiem odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
W misce żółtka utrzeć z cukrem dołożyć wanilię, wymieszać z przesianą mąką, rozczynem z drożdży, resztą mleka i roztopione masło. Wyrobić dość luźne elastyczne ciasto, tak długo ugniatać, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na podsypanym mąką arkuszu papieru do pieczenia i przenieść na blachę do pieczenia, posmarować masą makową i zawinąć w roladę, skleić ciasto na łączeniach, na końcach zawinąć pod spód. Odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 45- 50 minut. W przypadku, gdy wierzch zbyt mocno się rumieni, przykryć struclę aluminiową folią. Po wystudzeniu polać lukrem i posypać wiórkami migdałowymi. Smacznego DDDD
Jak pięknie Ci wyszedł ten makowiec!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę,że posmakował. Dziękuję i pozdrawiam zycząc wesołych Świąt Wielkanocnych!:)
Majana
Masz racje Bozeno - domowy makowiec koniecznie powinien pojawic sie na swiatecznym stole! U mnie pojawia sie niestety tylko wtedy, gdy rodzina z PL nie zapomni o przyslaniu mi maku ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!