wtorek, 22 kwietnia 2014

Baby wielkanocne


W tym roku  wśród  wielkanocnych wypieków dominowały  baby, każda miała inny smak i kształt,  wszystkie były jednak proszkowe. Specjalnie  w tym celu dokupiłam foremkę do pieczenia. Na drugi rok rozejrzę się za  formą w kształcie colomby;  na włoskim stole nie powinno przecież zabraknąć  lekkiej drożdżowej baby w kształcie gołębicy.  

Tymczasem na stół wielkanocny wjechały: baba cytrynowo- kokosowa, baba z pistacjami i białą czekoladą oraz  babeczki czekoladowe. Chwalę się wypiekami, bo mi się udały i cieszy widok szybko znikających kawałków ciasta z talerzyków gości:-)



4 komentarze:

  1. Smacznego poświętnego.A tu nadciąga burza.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W Italii pogoda też w kratkę; wczoraj było pochmurnie, a dziś słonecznie tak, jak w Wielkanoc. Na 25 kwietnia w Festa della Liberazione niestety też zapowiadają deszcze;

      Usuń
  2. Wygladają wspaniale. Bardzo lubię takie baby i w ten świateczny czas smakują wyjątkowo. Wyszły Ci super! Mam nadzieję, że miło spędziłaś Święta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję zawsze znajdziesz dla mnie miłe słowo. Wiem, ze jesteś czytelniczką Małgotoski; tym bardziej mnie cieszy, że po wizycie na jej wspaniałym blogu masz ochotę wpadać jeszcze do mnie. Nie upadam na duchu, idę swoją drogą; dziękuję, że mi towarzyszysz.

      Usuń