Znajdziesz tu notatki z mojego życia w Italii. Dowiesz się, jak poznaję Włochy podczas wędrówek po jej ziemi oraz
w kontakcie z kulturą, literaturą i z wszystkim co włoskie. Opisuję swoje wrażenia z podróży bliższych i dalszych.
Piszę o tym co mnie zaciekawiło, zatrzymało uwagę, skłoniło do refleksji. Zapraszam.

środa, 18 czerwca 2014

Magico Nodo d'amore w Valeggio


Tradycyjnie, jak co roku 17 czerwca w Valeggio miało  miejsce
niezwykłe wydarzenie- Festa del Nodo d’ Amore. Wielka kulinarna uczta odbywa się w niecodziennej scenografii- na  XIV wiecznym moście  Visconteo u stóp Castello Scaligero.

Organizacją zajmuje się Stowarzyszenie Restauratorów, a o kulinarne zaplecze uczty zadbało 16 okolicznych restauracji oraz producent wina Custoza i producent sera Monte Veronese. Podejmowali gości uczniowie ze szkoły gastronomicznej w Valeggio. 



La cena sul Ponte  rozpoczęła się wczoraj o godz.20.00. Przy niebotycznie rozciągniętym stole o długości  1.120m.  zasiadło 3300 biesiadników.
Obsługiwało gości 300 kelnerów, 100 kucharzy i 100 sommelieri- kelnerów nalewających wino.


Węzeł Miłości, to ogromne przedsięwzięcie, które  zadziwia oprawą i rozmachem przygotowań, a nade wszystko rekordowymi liczbami  użytych naczyń, wypitych butelek wina, skonsumowanych  potraw. W tym roku użyto 7.000 kieliszków,  1.440 butelek bałego Custoza, 1420 butelek czerwonego  Bardolino, 750 butelek Prosecco  Valdo Cuvee, 6.000 litrowych butelek wody mineralnej.   
Na 15.000 talerzach ceramicznych zjedzono 550 tysięcy tortellini-  małych, ręcznie lepionych pierożków. 


                                                   pasticceria

Czas gościom uprzyjemniały występy artystów i muzyka, a zwieńczeniem imprezy był pokaz sztucznych ogni.

Z wysokości zamku obserwowałam trwające cały dzień przygotowania. Fotoreportaż przedstawia  przygotowania organizatorów do imprezy. Załączam również film z You Tube

O Festa del Nodo d'Amore pisałam  tutaj 






   


 

1 komentarz:

  1. Włochy są cudowne,trudno w nie nie wsiąknąć :)

    Zapraszam również do siebie: http://scritto-con-la-pasta.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń