piątek, 28 listopada 2014

Ciasto marchewkowe - carrot cake



Apetyt na ciasto marchewkowe przychodzi jesienią.

W długie wieczory nie może zabraknąć kawałka carrot cake do kawy albo kubka herbaty, doskonale podnosi nastrój. Jest aromatyczne i wilgotne, a wyczuwalna w smaku piernikowa z nuta  zapowiada Święta Bożego Narodzenia.


Piekę różne wariacje tego ciasta, 

ostatnio najczęściej sięgam po przepis znaleziony na stronie Moje wypieki w wersji tortowej, przekładany masą. Poczyniłam jedynie małe zmiany proporcji. Dodałam więcej mąki, startej marchewki i  ciut więcej proszku do pieczenia, zastąpiłam  ananasa  utartym jabłkiem. Do wykonania masy kremowej użyłam lekko słonego serka philadelphia. Do wypieku tej wersji ciasta marchewkowego użyłam okrągłej tortownicy o średnicy 26 cm. Ciasto przygotowuje się szybko i tak samo szybko znika z talerzyków. Polecam!

Składniki:
1,5 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki drobnego cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki ziela angielskiego
1/4 łyżeczki soli
1/3 szklanki oleju rzepakowego
2 jajka roztrzepane
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
1 szklanka startych jabłek
 !,5 szklanki startej marchewki
Krem
300g  miękkiego serka philadelphia
6 łyżeczek masła w temp. pokojowej
1/5 szklanki cukru pudru
wanilia
Wykonanie kremu:
Wszystkie składniki wymieszać w mikserze na jednolitą masę.

Wykonanie:
Wszystkie składniki suche wymieszać w misce, a więc; mąkę, cukier, sól, sodę, proszek do pieczenia i wszystkie przyprawy. W osobnym naczyniu jajko roztrzepać z olejem. Połączyć suche z mokrym dodać startą marchewkę, starte jabłka, orzechy. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w tem.175 stopni około 45 minut. Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż i przełożyć połową masy, drugą część masy położyć na wierzch ciasta. Ozdobić orzechami i oprószyć cynamonem. Rewelacja!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz