Wraz z nastaniem późnej jesieni biorę się za wytwarzanie pulpetów z cieciorki.
Za oknem deszcz i wiatr, a ja lepię warzywne kuleczki zasłuchana w przyjemne brzmienie grupy COLDPLAY. RTL kolejny już raz powtarza "Ink" z ich ostatniej płyty "Ghost Stories", podobno tekstowo najsłabszy, ale za to, jaka muzyka... i ten wokal Chrisa Martina... Kątem oka zerkam na teledysk, w kadrze ładna dziewczyna kołysze się do muzyki, a ja podśpiewując kręcę się po kuchni i nie daję się jesiennym szarugom.Trzeba zadbać o organizm i postawić na zrównoważoną dietę, aby móc lepiej znosić jesienną apatię. Pulpety z cieciorki są bardzo sycące, w sam raz na jesienno-zimową porę, stanowią idealną bazę energetyczną. Robię większą ilość i zamrażam na zapas, na kilka obiadów.
Ceci, to roślina strączkowa wyglądem przypomina małe orzechy laskowe
i w smaku też jest trochę orzechowa. W Polsce zapomniano o cieciorce, choć ostatnio wróciła do łask.W kuchni włoskiej cieciorka jest bardzo popularna i ma szerokie zastosowanie. Włoski groch doskonale nadaje się na zupę, dania warzywne, sałatki, dipy. Najczęściej jednak przygotowuję pulpety. Cieciorka w diecie wegetariańskiej zastępuje mięso z uwagi na dużą zawartość białka o korzystnym składzie aminokwasowym. Suche nasiona ciecierzycy przed gotowaniem moczę na noc. Po ugotowaniu cieciorka prawie trzykrotnie powiększa swą objętość tzn. z jednej szklanki suchego ziarna otrzymuje się około trzech szklanek ugotowanego.
Ecco la ricetta polpette vegane di ceci alle zucchine:
Składniki:
400g cieciorki
1 marchewka
listek laurowy
1cebula
ząbek czosnku
nać pietruszki (posiekana ok. 3-4 łyżek)
1/2 łyżeczki kolendry
1/2 curry
2 cukinie
bułka tarta
olej( oliwa do smażenia)
Przygotowanie:
Cieciorkę moczę na noc. Gotuję do miękkości razem z marchewką, z dodatkiem listka bobkowego w niewielkiej ilości wody. Następnie odcedzam, blenderem przecieram ciecierzycę razem z marchewką. Cukinię ścieram na tarce, cebulę i czosnek siekam drobno. Na patelni przesmażam na oleju cebulę, czosnek i dodaję cukinię. Po przestudzeniu łączę uduszone warzywa z przetartą cieciorką, mieszam do połączenia składników w jedną masę i dodaję przyprawy- kolendrę, curry, pieprz, sól, oraz bułkę tartą tyle, żeby można było modelować masę. Lepię małe kulki i obtaczam w bułce tartej. Układam na blaszce wyłożonej pergaminem i piekę ok. 30 minut w temp. 180 stopni.
Pulpety są bardzo smaczne, przypieczone z wierzchu i miękkie w środku. Zestawiam je z ziemniaczanym puree w towarzystwie surówki z białej kapusty, albo tartymi buraczkami. Można podawać je z salsą z pomidorów lub sosem czosnkowym na jogurcie.
polpette vegane di ceci alle zucchine - pulpety wegańskie z ciciorką i cukinią
Dzięki za inspirację!
OdpowiedzUsuńDziś, zaraz namaczam cieciorkę na jutrzejsze pulpety:)
Serdecznie pozdrawiam,
Ela Kos
Smacznego! Buon appetito:-)
UsuńTen przepis brzmi wspaniale, wszystkie składniki lubię, ale cieciorkę widziałam tutaj tylko w puszkach czy tez pojemnikach gotową do spożycia, myślę, że się nadaje do takich klopsików :)
UsuńAnno, trzeba tylko trochę czasu na ich wykonanie, talent kulinarny bez znaczenia, a cieciorka z puszki jak najbardziej, po odsączeniu będzie akuratna do klopsików. Pozdrawiam serdecznie z Veneto.
Usuń