poniedziałek, 5 stycznia 2015

Sylwestrowy przebój kulinarny. Ciasto makowe z konfiturą żurawinową



Należę do grupy  smakoszy wielbiących  ciasta pełne maku, wilgotne, pachnące migdałami i skórką pomarańczową.  Zazwyczaj moje ulubione strucle makowe  piekę raz w roku, na Boże Narodzenie. W tym roku  odstąpiłam od tradycji i makowcem przywitaliśmy Nowy Rok, a nie dość tego, makowe rolady zastąpiłam ciastem makowym z konfiturą żurawinową. Ten kulinarny eksperyment to  strzał w dziesiątkę, bo ciasto okazało się przepyszne i było przebojem  naszego sylwestrowego  wieczoru.


Miodową nutę maku przełamuje kwaśno- cierpka konfitura żurawinowa i ciasto zyskuje na wyrafinowanym smaku. Kruszonka na spodzie  po upieczeniu jest dość twarda, ale po pewnym czasie kruszeje, warto więc ciasto przygotować wcześniej. Masa makowa również po upływie czasu zyskuje na wyrazistości. Sama masa makowa jest bardzo słodka, ale taka powinna być masa makowa. Do wypieku tego rodzaju ciasta z makiem potrzebna jest żurawina sucha i konfitura żurawinowa.
Przepis na tego rodzaju ciasto makowe znalazłam na stronie Moje  Wypieki. Nic nie zmieniałam i trzymałam się wskazówek. Przekonałam się, że ciasto makowe w towarzystwie żurawinowej konfitury osiąga prawdziwą harmonię smaku. To naprawdę dobry sposób na wykorzystanie żurawiny, której cierpki smak  nie każdemu odpowiada. Polecam :-)


Przed nami karnawał sprzyjający spotkaniom z przyjaciółmi, będzie wiec okazja na wypróbowanie przepisu na makowo- żurawinowe ciasto. Dla zainteresowanych wypiekami podaję przepis.
Składniki na kruche ciasto:
  • 300g mąki pszennej
  • 200 g masła w temp. pokojowej
  • 120 cukru
  • cukier waniliowy
Wszystkie składniki połączyć w kruszonkę. Połową kruszonki wysypać spód okrągłej blaszki ( 23-24 cm) i lekko przyklepać. Podpiec w temp. 180 stopni przez około 15 minut do uzyskania bladozłotego koloru.
Ponadto:
  • 400g świeżej lub mrożonej żurawiny
  • 4 łyżki cukru
Żurawinę i cukier  gotować w garnku do zgęstnienia, następnie wystudzić.

Składniki na masę makową
  • 250 g maku
  • 30 g masła
  • 1/4 szklanki cukru brązowego
  • 1/2 szklanki płynnego miodu
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • 2 białka ubite na sztywną pianę
Wykonanie:
Mak zalać wrzątkiem i moczyć przez noc. Osączyć z nadmiaru wody i zemleć w maszynce dwa razy (ja rozprawiłam się z makiem posługując się  blenderem). W misce zmieszać wszystkie składniki na koniec dodając pianę z białek. Przygotowaną masę makową wylać na podpieczony spód z kruchego ciasta , wyłożyć konfiturę z żurawiny i na wierzchu posypać pozostałą kruszonką. Piec w temp. 180 stopni przez około 45 minut. Moje ciasto makowe nie posypałam cukrem pudrem, jak jest w przepisie.



6 komentarzy:

  1. Swietny przepis:) Ja do makowej masy dodaje m.in. miod, rodzynki i zoltka... Twoj przepis musze koniecznie wyprobowac, bo tez lubie makowce:)

    Pozdrawiams serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis jest prosty, ciasto szybko się przygotowuje, warto czasem odstąpić od sprawdzonych receptur i upiec coś nowego:-) Polecam:-)

      Usuń
  2. Uwielbiam makowiec świąteczny, który piekę bez dodatku żadnego ciasta. Ale ten przepis, który proponujesz wydaje się niezwykle ciekawym połączeniem. I już mam wielką ochotę na degustację :)
    Pozdrawiam Cię serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie Twój świąteczny makowiec to kutia z dodatkiem ziaren pszenicy, migdałów i rodzynek, też może być smakowita :-)

      Usuń
    2. Kutia u nas gości na wigilijnym stole obowiązkowo. Moi rodzice pochodzą z Kresów Wschodnich, więc dla mnie to też smaki dzieciństwa :)
      Natomiast makowiec, o którym wspomniałam piekę dopiero ;) od jakichś 20 lat.
      To mieszanka maku, jaj, masła, cukru i bakalii pieczona w piekarniku i ozdobiona po upieczeniu czekoladową polewą.

      Usuń
    3. Ciekawa jestem twojego makowca, na pewno jest pyszny, skoro na stałe wpisał się w tradycję świątecznego stołu :-)

      Usuń