Polskie babcie częstują wnuków tradycyjną szarlotką, opowiada o tym popularna piosenka dla dzieci do słów Wandy Chotomskiej "...u babci jest słodko, świat pachnie szarlotką...".
Szarlotka należy do moich ulubionych deserów, jednak tu w Italii postanowiłam przywitać wnuka tradycyjnym ciastem włoskiej babci Torta Della Nonna.
Rzuciłam na szalę swoje kulinarne umiejętności i upiekłam klasyczne ciasto włoskiej babci. Dzieci lubią budyń i kruche ciasteczka, a torta della nonna to właśnie połączenie kruchego ciasta z budyniem, waniliowego z cytrynowym smakiem.
Przygotowanie wypieku wymaga czasu, warto jednak
wcześniej dobrze się zorganizować w kuchni, postępować niespiesznie
i taktycznie wg ustalonego planu, a ciasto odda z nawiązką każdą spędzoną
nad nim chwilę.
Gotowa tarta posypana orzeszkami piniowymi i przyprószona cukrem
pudrem prezentuje się wykwintnie, pachnie słońcem, cytrusami i sosną
piniową. Kruche ciasto z pyszną masą budyniową( crema
pasticcera) smakowało wnuczkowi :-) Nie czekałam, aż zupełnie
wystygnie i przy wyjmowaniu z foremki i brzegi tarty trochę się
pokruszyły.
Ciasto może stać kilka dni
i zachowuje świeżość, a nawet zyskuje na smaku.
Wykorzystałam przepis ze strony Moje wypieki zastąpiłam tylko cukier puder białym cukrem do wypieków.
Składniki na kruchy spód:
3 szklanki maki pszennejSkładniki na kruchy spód:
1 łyżka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru / u mnie 3/4 szklanki cukru
190 g masła
świeżo otarta skórka z cytryny
szczypta soli
1 jajko
5 żółtek
Do miski wsypać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, szczyptą soli. Dodać masło, posiekać, dodać startą skórkę z cytryny, jajko i pięć żółtek. Wyrabiać palcami, aż masło pod wpływem ciepła naszych rąk stanie się miękkie i zwiąże wszystkie składniki. Podzielić na dwie nierówne części, większą na spód. Otaczamy kule folią spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki.
2 szklanki mleka
4 łyżki cukru
ziarna z 1 laski wanilii lub 1/2 ziarna tonki
4 żółtka
2 łyżki skrobi kukurydzianej
Budyń najlepiej ugotować wcześnie, zanim zabierzemy się za przygotowywanie ciasta. Sposób wykonania masy budyniowej podaję tutaj.
Dodatkowo
cukier puder do posypania
orzeszki piniowe
jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania ciasta
Przygotować foremkę do tarty o średnicy 25 cm, wysmarować masłem, oprószyć mąką i wylepić ciastem z większej kuli, brzegi ciasta niech wystają trochę ponad rant foremki. Następnie wylewamy masę budyniową i wyrównujemy. Ciasto z drugiej , mniejszej kuli rozwałkować i ułożyć na wierzchu, skleić ze spodem, tak żeby wystające ciasto ponad rant blaszki zawinąć do środka, a nie na zewnątrz blaszki. Wierzch ciasta posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem, posypać orzeszkami pinii. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 50 minut. Wyjąć, wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Bardzo ciekawa tarta, mam wrażenie, że jest pyszna, pachnąca i z pewnością by mi smakowała :)
OdpowiedzUsuńMoże kiedyś spróbuję, mam ochotę wypróbować ten przepis,
pozdrawiam serdecznie
Pierwszy raz przygotowywałam tę tartę, jest dość pracochłonna, wszystkim domownikom bardzo smakowała i miło było patrzeć, jak znika z talerzyków, warto więc od czasu do czasu poświęcić czas na jej przygotowanie. Polecam:-)
UsuńBajeczne. Z orzeszkami bywa różnie w Polsce. Ale reszta dostępna. Jak dla mnie nowością jest ograniczona ilość białek. To pewnie cały sekret!
OdpowiedzUsuńOrzeszki piniowe można zastąpić migdałami obranymi ze skórki i posiekanymi na ćwiartki, ciasto nie jest całkowicie kruche, rozpulchnione proszkiem do pieczenia.
UsuńWspaniała tarta....jak tylko minie post upiekę...kochamy kruche ciasta - ja oczywiście nie powinnam jeść - a to wygląda baaardzo smacznie.
OdpowiedzUsuńPost to dobry czas na odstawienie słodyczy, co wychodzi na zdrowie i można parę kilo zrzucić. U mnie w domu jednak wypieki na okrągło, ciągle jest jakaś okazja, a to spotkania rodzinne, a to solenizanci, a to jubilaci, którzy akurat w marcu wysypują się jak z worka. Pozdrawiam:-)
UsuńO matuchno - cudowne - mam nową kuchenkę - wypróbuję (nie bardzo wychodzą mi ciasta, ale to wygląda pięknie i w dodatku jest cytrynowe!!!!!). Dzięki :))))))
OdpowiedzUsuńNa prawdę wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńWłosi mają wiele ciast na bazie tarty. Cytrynowe i z ricottą to moje ulubione. A orzeszki pini to świetny pomysł, możnaby jeszcze podprażyć dla smaku. Na pewno wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńJagoda, nie wiem czy dobrze się zrozumiałyśmy, torta della nona jest ciastem kruchym, ale niezupełnie, poprzez dodatek proszku do pieczenia, krem natomiast, to podstawowy włoski krem cukierniczy - crema pasticcera i robi się go z mleka, żółtek , cukru i mąki. Polecam mój przepis wypróbować, bo ciasto jest przepyszne. Pozdrawiam.
Usuńto jedno z lepszych ciast!
OdpowiedzUsuńmniam :D