69 urodziny nowego włoskiego państwa uczciłam tak jak trzeba, tortem truskawkowo kokosowym, no bo co to za urodziny, jak nie ma tortu? Przygotowany przeze mnie tort prezentuje się pięknie, ma charakterystyczne zestawienie barw włoskich i smakuje wybornie; ciasto nazwałam Torta della Repubblica
Torta della Repubblica to biały biszkopt, krem na bazie mascarpone i jogurtu z dodatkiem wiórków kokosowych i likieru Malibu, frużelina truskawkowa i dużo bitej śmietany.
Miałam ochotę na ciasto mocno kremowe z truskawkami. Przestudiowałam kilka propozycji z wykorzystaniem truskawek na stronie Moje wypieki. Zainspirowana, zmodyfikowałam po swojemu przepisy i zdecydowałam się na połącznie smaku truskawkowego z kokosowym.
Ciasto jest dość pracochłonne, ale zapewniam efekt końcowy wynagrodzi włożony trud i czas spędzony w kuchni. Połączenie smaków to uczta dla zmysłów. Polecam:-)
Festa della Repubblica to dzień wolny od pracy, który ma swój rytuał w naszym domu; leniwy, niespieszny poranek, kawa zaparzona w kafetierce i wspólne oglądanie transmisji TV z uroczystości i defilady wojskowej w Rzymie. A od tego roku dochodzi jeszcze jeden akcent włoskiego święta Torta della Repubblica
Biszkopt:
6 jaj
250 g cukru
200 g mąki pszennej
150 g maki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
cukier waniliowy
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Do dwóch misek wbić oddzielnie żółtka i białka. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Białka ubić trzepaczką na sztywno, dodać utarte żółtka i wymieszać delikatnie szpatułką. Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodawać po łyżce mąki i cały czas mieszać szpatułką. Masę przelać do okrągłej tortownicy o średnicy 23 cm wysmarowanej masłem posypanej manną lub bułką tartą. Piec w temperaturze 160-170 stopni przez około 35- 40 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić do wystygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy po wystudzeniu, blat podzielimy na trzy krążki.
Poncz do nasączenia
2/3/ szklanki wody
1/3 szklanki likieru kokosowego
Krem
250 g serka mascarpone
250 g jogurtu naturalnego
3 łyżki cukru pudru
1 szklanka wiórków kokosowych
2 łyżki likieru kokosowego Malibu
Składniki powinny być schłodzone. Rózgą kuchenną zmieszać serek mascarpone z cukrem pudrem, dodać jogurt i dalej mieszać do powstania jednolitej masy, dodać likier kokosowy wymieszać i na końcu dodać wiórki kokosowe.
Frużelina truskawkowa
500g truskawek
2, 5 łyżeczki żelatyny lub 2,5 listka zalać dwoma łyżkami zimnej wody do napęcznienia
4-6 łyżek cukru
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w 2 łyżeczkach wody
Krem z bitej śmietany
500 ml śmietany 36% do obłożenia wierzchu i boków tortu
1 łyżka cukru pudru
Śmietanę ubić na sztywno i pod koniec dodać cukier puder.
Ponadto
kilka truskawek do dekoracji
wiórki kokosowe do dekoracji boków tortu
Wykonanie:
Pierwszy blat nasączyć 1/3 ilością ponczu, posmarować 1/2 ilością kremu, a następnie położyć frużelinę, przykryć drugim blatem biszkoptowym i powtórzyć czynności, przykryć ostatnim blatem biszkoptowym, nasączyć ponczem, wierzch i boki tortu posmarować bitą śmietaną i posypać wiórkami, udekorować plastrami truskawek. Przechowywać w lodówce. Smacznego:-)
Muszę koniecznie wypróbować! Wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńTort przepyszny, ale i bardzo kaloryczny!!! Ostrzegam łasuchów, można się szybko uzależnić, he, he, he! :-)
UsuńAleż smakowity😀!!! Dziękuję za przepis na pewno skorzystam.
OdpowiedzUsuńPrzesylam moc słonecznych pozdrowień😊
Tort pracochłonny, do powtórzenia przy specjalnych okazjach, czasami nachodzą mnie dni kulinarnych wyzwań i wtedy wyżywam się w dziedzinie cukierniczej. Dziękuję za pozdrowienia i również przesyłam serdeczności.
UsuńWygląda niezwykle apetycznie, bardzo lubię i kokos i truskawki, na pewno by mi smakował :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Warto się potrudzić! Tort jest przepyszny! Ale zdaje się, że ty Aniu lubisz piec słodkości. Pamiętam, że prezentowałaś na swoim blogu, japoński słodki tort, chyba z bitą śmietaną, który wyglądał bardzo smakowicie.
UsuńMogę tylko westchnąć...ach jaki musi być smaczny....
OdpowiedzUsuńAle przyglądnę się przepisowi. Może go kiedyś wypróbuję....
Jeżeli lubisz działać w kuchni to pójdzie ci jak z płatka, w innym przypadku ciasto się uda, jak przyłożysz się do niego z sercem :-)
Usuń