Zamienia spotkania rodzinne w przyjemne wydarzenia towarzyskie i powoduje, że czas spędzony za stołem wydłuża się na rozmowach do upadłego.
Winem popija się jedzenie dla podkreślenia smaku spożywanych potraw. Tradycja zestawiania wina z potrawami jest w Italii bardzo silna i sprawia, że smak włoskich win jest bardzo subtelny i wyrafinowany. Jednak w tym związku rządzą wzajemne zależności i reguły,
wino nie może dominować smakiem nad potrawą, tłumić jej zapachu i odwrotnie.
Produkcja setek gatunków wina jest w Italii zregionalizowana. Na wytyczonych obszarach „włoskiego buta”, w zależności od regionu i odmian uprawianej winorośli, produkowane są trunki o szczególnych cechach jakościowych.
Cenię sobie smakowitą, pełną aromatów kuchnię i dbam o dobrą atmosferę przy stole, nie może więc zabraknąć wina, już jeden wypity kieliszek poprawia nastrój, dołożyć do tego walory zdrowotne i nikt nie zaprzeczy w dobroczynne działanie trunku.
Proponuję krótki przegląd win z regionu Veneto,
mam nadziej, że zainteresuję prezentacją, zachęcę do
własnych poszukiwań i degustacji wybranego trunku.
Pierwszeństwo oddaję białemu Custoza, produkowanemu z winorośli uprawianej na wzgórzach okalających miejscowość Custoza. Panuje tu specyficzny mikroklimat, w upalne dni jest tu zawsze chłodniej, a powietrze bardziej rześkie. Takie walory skupia w sobie orzeźwiające, białe wino Custoza. Niedrogie, o niskim poziomie alkoholu wytrawne Custoza DOC ma olbrzymią rzeszę fanów. Szczególnie poszukiwane jest podczas upałów z uwagi na właściwości obniżające ciepłotę ciała. Traci swój kwaskowy smak w towarzystwie słodkich potraw np. ryb pieczonych w słodkich sosach śmietanowych, tortilli z kurczakiem, fritatty z cukinią oraz w połączeniu ze słonymi daniami, np. z formaggio caprino, .
Okolice położone po wschodniej stronie jeziora Garda, to region winiarski produkujący czerwone Bardolino Classico i różowe Bardolino Chiaretto. Oba należą do kategorii win lekkich i najlepiej smakują latem po uprzednim schłodzeniu w towarzystwie dań jarskich. To wina dla niecierpliwych dojrzewają w ciągu 8-12 miesięcy i polecane są do konsumpcji bez dalszego starzenia.
Bardolino
Classico ma przejrzystą, jasnorubinową barwę z czereśniowym odcieniem, pachnie
pogodnie czerwonymi owocami z wyczuwalną
nutą truskawkową i malinową. Doskonale pasuje do lekkiego risotta ze szparagami
albo spaghetti z pomidorami i owocami morza.
Bardolino Chiaretto to moje ulubione różowe wino na upały, doskonale gasi pragnienie, pachnie winoroślą dojrzewającą na wzgórzach okalających jezioro Garda. Jest to wino uniwersalne, świeżość i orzeźwiająca kwasowość decyduje, że doskonale nadaje się do sałat z lekkimi sosami i owocami, pasuje również do ciast, doskonale podkreśla słodycz deserów.
Soave
Classico cieszy się dużym uznaniem wśród smakoszy wina. To
soczyste, wytrawne białe wino o wyraźnym bukiecie, skupia słodycz winorośli dojrzewających w słońcu na wzgórzach okalających miejscowość Soave,
położoną na wschód od Verony.
W wersji Recioto, robione z suszonych
winogron, ma piękną złotą barwę i delikatny miodowy smak. Przyjemne na letnie słoneczne
popołudnia spędzane w towarzystwie przyjaciół, świetne z warzywami z grilla, daniami
z ryb lub do caprese z mozzarelli, carpaccio z polędwicy.
Valpolicella to słynne czerwone wino, które intensywnością smaku oczarowało Goethego podczas podróży do Włoch. Rekomendacja słynnego poety nie jest bezpodstawna, mocno rubinowa barwa trunku przekłada się na jego esencjonalność; obficie owocowe, pozostawia w ustach przyjemny posmak likierowej, pestkowej wiśni, a w opustoszałym kieliszku długo jeszcze utrzymuje się przyjemnym zapach wiśni i śliwki z nutą pieczonych migdałów. Valpolicella produkowana jest w winnicach położonych na północ od Werony.
Valpolicella amarone robiona z winogron suszonych zyskuje dodatkową głębię smaku i aromat. Znakomicie nadaje się do włoskich wędlin oraz makaronu z sosem pomidorowym, mięsnym lub grzybowym.
Przy zakupie wina warto czytać etykiety,
- nazwa konkretnej winnicy ( producenta), oznacza, że pochodzi z niej 95% gron. Jeśli wino od danego producenta nam smakowało zapamiętujemy nazwę winnicy, która obiecuje inne, dobre wina.
- zapisany na etykiecie rocznik to informacja, że 95% winogron pochodzi ze zbiorów w danym roku.
- podawana jest również zawartość alkoholu,
- etykieta opisana jest słowami, których znaczenie warto zapamiętać , np.:
abboccato – oznacza wino półsłodkie,
amabile -słodkie,
secco- wytrawne,
frizzante, spumante- musujące,
passito- produkowane z półsuchych winogron,
recioto – z suszonych winogron,
ripasso- fermentowane w beczkach,
riserva- dłużej leżakowane.
Inne oznaczenia to:
DOC ( Denominazione
di Origine Controllata) odnosi się do ograniczonego regionu produkcji wina,
oznaczenie to jednak nie decyduje o jakości wina.DOCG( G oznacza e garantita ) odnosi się do win lepszych od zwykłych DOC.
IGT ( Indicazione Geografiche Tipici) oznacza wina pomiędzy DOC a vino da tavola.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz