Znajdziesz tu notatki z mojego życia w Italii. Dowiesz się, jak poznaję Włochy podczas wędrówek po jej ziemi oraz
w kontakcie z kulturą, literaturą i z wszystkim co włoskie. Opisuję swoje wrażenia z podróży bliższych i dalszych.
Piszę o tym co mnie zaciekawiło, zatrzymało uwagę, skłoniło do refleksji. Zapraszam.

środa, 23 grudnia 2015

Nie tortellini i nie ravioli, ale pieczone wigilijne pierogi

 
Od czasu, gdy mieszkam w Italii, przygotowania do Świąt  Bożego Narodzenia, to seria obrządków będących mieszaniną tradycji polsko-włoskich. We Włoszech przez pierożki rozumie się tortellini i ravioli,  ja jednak na Wigilię wybieram polskie pieczone pierogi nadziewane kapustą z grzybami.
Kruche i  złociste półksiężyce wypełnione farszem z kapusty i grzybów są rewelacyjne w smaku. Postne, ale sycące  doskonale pasują do czerwonego barszczu, smakują na zimno i na gorąco. Efektownie prezentują  się na wigilijnym stole i przeważnie szybko znikają z talerza, ale jak zostaną można je podjadać w  kolejne świąteczne dni. 




 


Pieczone pierożki są idealnym rozwiązaniem kulinarnym, gdyż  można je zrobić na kilka dni przed Wigilią i zamrozić. Farsz z kapusty i grzybów również  nadaje się do wcześniejszego przygotowania. 
  

Przepis na pieczone pierogi z grzybami i kapustą wzięłam  ze strony ChilliBite

Składniki:
3 szklanki mąki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
160 g zimnego masła
2 żółtka
3 łyżki gęstej śmietany
szczypta kurkumy
Wykonanie

Z mąki i składników  zagnieść szybko spójne ciasto. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 4 mm i  wyciskać szklanką krążki i nakładać farsz. Składać na pół i zlepić brzegi.  Układać na blaszce wyłożonej pergaminem, wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w temperaturze 180 stopni  przez 20- 30 minut.






Lepię pierogi  przy muzyce popularnych włoskich kolęd i  wprawiam się w świąteczny nastrój, robiłam tak w Polsce i do Italii zwyczaj przenoszę, tylko że kolędy włoskie  to właściwie piosenki świąteczne.  Wałkuję, wycinam kółka, nakładam farsz, sklejam ciasto  i nucę  słowa kolejnych  Canzoni di Natale. Jedną z nich jest  "Tu scendi delle stelle"
Tu scendi dalle stelle
O Re del Cielo
E vieni in una grotta
Al freddo al gelo.
E vieni in una grotta


2 komentarze:

  1. w tym roku pierwszy raz robiłam pierogi z kapustą i grzybami i jestem bardzo z siebie zadowolona! ;)))
    domowe pierogi to bajka...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Eksperymentowanie w kuchni z nowymi dla nas potrawami daje dużo satysfakcji :-) a działania w kuchni dodają naszemu życiu kolorytu i zwyczajnie sprawiają radość.

      Usuń