środa, 23 grudnia 2015

Pieczone wigilijne pierogi

 
Święta Bożego Narodzenia przygotowywane przeze mnie we Włoszech, to mieszanka tradycji polsko-włoskich. Pysznie smakują włoskie małe pierożki tortellini i ravioli,  jednak na Wigilię wybieram polskie pieczone pierogi nadziewane kapustą z grzybami. Kruche i  złociste półksiężyce wypełnione farszem z kapusty i grzybów smakują rewelacyjnie. Postne, ale sycące  doskonale pasują do czerwonego barszczu, dobrze smakują na zimno i na gorąco. Efektownie prezentują  się na wigilijnym stole i przeważnie szybko znikają z talerza, a jak zostaną, to można je podjadać w  kolejne świąteczne dni. 

 



Pieczone pierożki są idealnym rozwiązaniem kulinarnym, gdyż  można je zrobić na kilka dni przed Wigilią i zamrozić. Farsz z kapusty i grzybów również  nadaje się do wcześniejszego przygotowania. 
  

Przepis na pieczone pierogi z grzybami i kapustą wzięłam  ze strony ChilliBite

Składniki:
3 szklanki mąki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
160 g zimnego masła
2 żółtka
3 łyżki gęstej śmietany
szczypta kurkumy
Wykonanie

Z mąki i składników  zagnieść szybko spójne ciasto. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 4 mm i  wyciskać szklanką krążki i nakładać farsz. Składać na pół i zlepić brzegi.  Układać na blaszce wyłożonej pergaminem, wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w temperaturze 180 stopni  przez 20- 30 minut.



2 komentarze:

  1. w tym roku pierwszy raz robiłam pierogi z kapustą i grzybami i jestem bardzo z siebie zadowolona! ;)))
    domowe pierogi to bajka...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Eksperymentowanie w kuchni z nowymi dla nas potrawami daje dużo satysfakcji :-) a działania w kuchni dodają naszemu życiu kolorytu i zwyczajnie sprawiają radość.

      Usuń