wtorek, 30 czerwca 2015

Sałatka z młodych listków szpinaku. Contorno o un antipasto


Insalata  con spinaci freschi 

W gorące dni lata najlepiej smakują zielone sałatki. Właśnie pojawił się młody szpinak, listki są  delikatne i kruche,  szkoda poddawać je termicznej obróbce,  najlepiej zjeść na surowo w aromatycznej  sałatce.
Należę do tej grupy ludzi, którzy preferują smaki kwaśne  zarówno w daniach głównych,  jak i w deserach.
Młode listki szpinaku mają  łagodny smak,  zestawiłam je z kwaskowatym  jabłkiem i czerwoną porzeczką. Posypałam płatkami  parmezanu i sprażonym ziarnem sezamu. Na koniec, tuż przed podaniem  polałam oliwą z oliwek, skropiłam kremową polewą na bazie  octu balsamicznego, dodałam szczyptę soli i pieprzu. Wyszła  bardzo aromatyczna sałatka z wyczuwanymi nutami kwaskowatymi, taka jak lubię. Pychotka:-)

piątek, 26 czerwca 2015

GARDESANA, słynna obwodnica


                                                                                Gardesana, na trasie

                                                     Gardesana

Gardesana to słynna po gwiazdorsku obwodnica Jeziora Garda. Nie, nie przesadzam, droga została rozsławiona za sprawą najbardziej znanego agenta na świecie Jamesa Bonda. Pamiętacie emocjonujący pościg samochodów z filmu "007 Quantum of Solace" z 2008 roku To właśnie na Strada Gardesana, między miejscowością Tremosine a Limone rozgrywają się mrożące krew w żyłach sceny szaleńczej jazdy. A zatem, 22 odcinek bondowskiego cyklu,  z Danielem Craigiem szalejącym za kierownicą, to najlepsza reklama dla okolic położonych nad Lago di Garda.

niedziela, 21 czerwca 2015

Parma, miasto fiołka parmeńskiego i nalewki z werbeny


Skwer z fontannami na Piazza  Pilotta  
Przyszedł czas odwiedzić Parmę i poznać rejon Emilia Romania. Wystarczyła jedna wizyta w tym  sympatycznym mieście i zostałam usidlona przez urokliwe miejsca, miłą atmosferę, liczne lodziarnie, małe kafejki, eleganckie restauracje. Współczesna Parma daje spokój i wytchnienie, nie męczy zgiełkiem i tłokiem, życie wydaje się tu toczyć zgodnym, stałym rytmem.   

środa, 17 czerwca 2015

Święto "Węzeł Miłości" w Valeggio. Feeria świateł i barw



Wczoraj w Valeggio miało miejsce niezwykłe wydarzenie Festa del Nodo d'Amore.
Niezwykła uczta odbywa się w niecodziennej scenografii-na długim  moście Visconteo,  u stóp Castello Scaligero. Pod rozgwieżdżonym  niebem,  do niebotycznie długiego stołu, nakrytego obrusami, zasiadają goście do degustacji  małych pierożków - tortellini.

piątek, 12 czerwca 2015

Crostata albicocche e mandorle. Tarta z morelami i migdałami



Upalny czerwiec oznacza urodzaj na kapryśne morele, które uwielbiają słońce i światło. Dojrzałe, świeże  morele z czerwonym rumieńcem na  pomarańczowej skórce, smakują  mi najbardziej, ale lubię też  ciasta z dodatkiem tych owoców. 

Upiekłam crostatę z nadzieniem z moreli, czyli  tradycyjny włoski wypiek, bardzo popularny w rejonie Veneto i  Lombardi.
Crostata  to po prostu tarta z owocami. Bazę stanowi kruche ciasto, na które można zapakować każdego rodzaju owocowe nadzienie, a więc dżemy, konfitury, powidła albo po porostu świeże owoce.

Crostata  albicocche  e mandorle to smaczne połączenie  ciasta kruchego, owoców, migdałów i kremu. 

piątek, 5 czerwca 2015

Świat postrzegany SERCEM. " Serce" Edmondo de Amicisa


Wydawnictwo Somix , Bydgoszcz 1990

Retrospekcja


Układałam książki na półce, kiedy wysunęła się przed inne, jakby chciała o sobie przypomnieć. Obojętnym wzrokiem spojrzałam na oszczędną graficznie okładkę niskonakładowego wydania, jednak serce drgnęło, kiedy odczytałam wykaligrafowany białymi literami tytuł  i powróciły wspomnienia z lat dziecięcych.    

Sentymentalna podróż  przeniosła mnie w połowę lat sześćdziesiątych, do  szkoły podstawowej, na spotkanie uczniów klas trzecich z pisarzem (niestety, nie pamiętam nazwiska). Zaproszony gość wspominał lata szkolne, opowiadał o książce E. AmicisaSerce” i czytał obszerne fragmenty. Zabarwiony dużym ładunkiem emocjonalnym monolog pisarza, połączony z prezentacją książki, poruszyły moją dziecięcą wyobraźnię z taką siłą, że po tym wydarzeniu szkoła jawiła mi się miejscem wspaniałym, a bycie uczniem czymś wyjątkowym. Nie pamiętam, jak długo przepełniały mnie te wzniosłe uczucia, jednak pamięć dobrze zarejestrowała pierwszy kontakt z książka E. Amicisa SERCE, a okładka wydawnictwa Nasza Księgarnia na zawsze znalazła miejsce w moim sercu.            

wtorek, 2 czerwca 2015

Torta della Repubblica. Ciasto urodzinowe nowego włoskiego państwa



69 urodziny nowego  włoskiego państwa  uczciłam tak jak trzeba, tortem truskawkowo kokosowym, no bo co to za urodziny, jak nie ma tortu? Przygotowany przeze mnie tort prezentuje się pięknie, ma charakterystyczne  zestawienie  barw włoskich i smakuje wybornie; ciasto nazwałam Torta della Repubblica

Torta della Repubblica to biały biszkopt, krem na bazie mascarpone i jogurtu  z dodatkiem wiórków kokosowych i likieru Malibu, frużelina truskawkowa i dużo bitej śmietany.
Miałam ochotę na  ciasto mocno kremowe z truskawkami. Przestudiowałam  kilka propozycji z wykorzystaniem truskawek na  stronie Moje wypieki. Zainspirowana,  zmodyfikowałam po swojemu przepisy i zdecydowałam się na połącznie smaku  truskawkowego z kokosowym.
Ciasto jest  dość pracochłonne, ale zapewniam efekt końcowy  wynagrodzi włożony trud i czas spędzony w kuchni. Połączenie smaków to uczta  dla zmysłów.  Polecam:-)