Lody idealnie pasują na gorące dni lata. Tym razem proponuję
lody bananowo jogurtowe z
dodatkiem skórki cytrynowej, smakują
wyśmienicie. Przepis jest prosty i szybki do wykonania, znalazłam go na stronie Kwestia smaku, nie potrzebna
jest maszynka do lodów, wystarczy wykonać kilka czynności i lody są gotowe do
spożycia.
Składnik
- 3 banany
- 50 ml gęstego jogurtu
- Starta skórka z ½ cytryny
Przygotowanie
- Banany obrać, pokroić na plasterki, ułożyć na talerzyku wyłożonym pergaminem i zamrozić ( minimum 3 godziny).
- Zamrożone banany włożyć do pojemnika blendera i zmiksować „żyrafą”. Banany będą miękły, wówczas dodać jogurt- gęsty typu greckiego i zmiksować, powstanie gładka masa.
- Nałożyć do miseczek i posypać kruszonką owsianą lub granolą z płatków orkiszowych
- Przechowywać w plastikowym pojemniku w zamrażarce. Masa zamrozi się i stwardnieje. Przed podaniem wcześniej wyjąć z lodówki, aby nieco zmiękły i dopiero nakładać do miseczek.
Granola z płatków orkiszowych z żurawiną
Składniki
- 400g płatków owsianych, można wymieszać po połowie z owsianymi
- 200g orzechów
- 200ml miodu pomarańczowego lub innego do wyboru
- 100ml syropu malinowego rozpuszczonego w 20 ml wody
- 20 g żurawiny suszon
- 3 łyżki oliwy
Blaszkę wyłożyć pergaminem, wysypać płatki orkiszowe, orzechy i suszoną żurawinę, polać miodem i syropem oraz oliwą. Piec w temperaturze 170 stopni, po około 15 minutach przemieszać granolę i jeszcze potrzymać w piekarniku przez około 10 minut.
Wspaniale wyglądają i pewnie jeszcze lepiej smakują, ale narobiłas mi apetytu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny :-)DDDDDDD
Usuń