piątek, 4 sierpnia 2017

Lody bananowo jogurtowe

Lato w pełni, jeden upalny dzień goni drugi. Lipiec  tego roku w Italii był  gorący, również  sierpień nie daje wytchnienia od słonecznej spiekoty, czyli  upałów ciąg dalszy. A gdy żar leje się z nieba tracimy apetyt, gasimy pragnienie  wypijając  hektolitry wody i  dla ochłody  zajadamy lody.  

Lody idealnie pasują na gorące dni lata. Tym razem  proponuję  lody bananowo jogurtowe z dodatkiem skórki cytrynowej,  smakują wyśmienicie. Przepis jest prosty i szybki do wykonania, znalazłam go na  stronie Kwestia smaku, nie potrzebna jest maszynka do lodów, wystarczy wykonać kilka czynności i lody są gotowe do spożycia.


Składnik
  • 3 banany
  • 50 ml gęstego jogurtu
  • Starta skórka z ½ cytryny

Przygotowanie

  •  Banany obrać, pokroić na plasterki, ułożyć na talerzyku wyłożonym pergaminem i zamrozić ( minimum 3 godziny).
  •  Zamrożone banany włożyć do pojemnika blendera  i zmiksować  „żyrafą”. Banany będą miękły, wówczas  dodać jogurt- gęsty typu greckiego i zmiksować, powstanie gładka masa.
  • Nałożyć do miseczek i posypać kruszonką  owsianą lub granolą z płatków orkiszowych
  • Przechowywać w plastikowym pojemniku w zamrażarce. Masa zamrozi się i  stwardnieje. Przed podaniem wcześniej wyjąć z lodówki, aby nieco zmiękły i dopiero nakładać do miseczek.  

Granola z płatków orkiszowych z żurawiną
Składniki
  •  400g płatków owsianych, można wymieszać po połowie z owsianymi 
  • 200g orzechów 
  • 200ml miodu pomarańczowego lub innego do wyboru
  • 100ml syropu malinowego rozpuszczonego w 20 ml wody
  • 20 g żurawiny suszon
  • 3 łyżki oliwy
Wykonanie 
Blaszkę wyłożyć pergaminem, wysypać płatki orkiszowe, orzechy i suszoną żurawinę,  polać miodem i syropem oraz  oliwą. Piec w temperaturze 170 stopni, po około 15 minutach przemieszać granolę i jeszcze  potrzymać w piekarniku przez około 10 minut.


2 komentarze:

  1. Wspaniale wyglądają i pewnie jeszcze lepiej smakują, ale narobiłas mi apetytu :)

    OdpowiedzUsuń