Znajdziesz tu notatki z mojego życia w Italii. Dowiesz się, jak poznaję Włochy podczas wędrówek oraz w kontakcie z kulturą, literaturą i z wszystkim co włoskie. Opisuję swoje wrażenia z podróży bliższych i dalszych. Piszę o tym co mnie zaciekawiło, zatrzymało uwagę, skłoniło do refleksji. Zapraszam.

środa, 11 października 2017

Domowe burgery wegetariańskie


Czasami nachodzi mnie wielka ochota na burgera i wtedy nie przeszkadza mi, że przy każdym kolejnym kęsie, keczup i majonez  wypływa spomiędzy warstw bułki, kapie po brodzie, a na koniec mało eleganckiej konsumpcji wysmarowana jestem sosem  niczym kilkumiesięczny bobas.

Burgery, które wam proponuję przygotowuje się z produktów roślinnych i piecze w piekarniku. Zdrowe i smaczne  kotlety wykonuję  najczęściej z nasion soi lub  cieciorki, próbowałam również z  białej  fasoli i suchych ziaren bobu. Kotlety  można przechowywać w  zamkniętym pojemniku w zamrażarce.


Do ugotowanych i zblendowanych  nasion soi  obowiązkowo dodaję cukinię i marchewkę starte na grubych oczkach. Warzywa duszę  krótko na patelni razem z cebulą i czosnkiem. Nie zawsze dodaję zielony groszek, przyprawiam chili albo kurkumą, w zależności, czy chcę  kotlety ostro przyprawione, czy  łagodniejsze w smaku i jeszcze łyżkę sosu worcester dla podrasowienia smaku 


Ważna jest odpowiednia gęstość i kleistość masy. Dla związania składników dodaję jajko, gęstość reguluję  bułkę tartą i kiedy masa jest spójna formuję  kotlety, układam na papierze pergaminowym i piekę około 30 minut, w połowie pieczenia przewracam na drugą stronę.  

Dodatki do burgerów-  plastry pomidorów i  czerwoną cebulę  również krótko piekę w piekarniku, żeby były miękkie.
Używam  gotowych bułek do hamburgerów kupionych w sklepie. Opiekam bułki krótko, tak żeby były chrupiące w środku, przecinam na połówki, spód   smaruję keczupem i układam warstwy  w kolejności: sałata, kotlet, pomidory, ogórek konserwowy, cebulę i plaster sera topionego. Zamykam  kanapkę  górną częścią bułki posmarowaną majonezem. Wkładam burgery  do piekarnika i trzymam  do momentu  rozpuszczenia się sera.
Sos do burgerów podaję osobno, używamy go wg uznania.



Kotlety
Składniki

3oo g soi lub cieciorki
1  marchewka
1 duża cukinia
1 cebula
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
opcjonalnie ½ szklanki zielonego groszku mrożonego
1 jajko
2-3 łyżki bułki tartej
½ łyżeczki chili w proszku lub łyżeczka kurkumy  
sos worcester,
sól, pieprz

Burgery
bułka
sałata
pomidor
ogórek konserwowy
krążki  czerwonej cebuli
ser topiony  do burgerów
Zaręczam, burgery  z kotletami roślinnymi są pyszne i  równie sycące. Warto  zadać sobie trudu, bo efekt jest doskonały:-) 

2 komentarze:

  1. Pyszne tylko używamy sos Worcestershire (Worcester).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sugestię zrozumiałam i literówkę poprawiłam. Szkoda jednak, że nie rozwinęła pani swojej wypowiedzi i nie podzieliła się choć w kilku słowach swoim doświadczeniem kulinarnym w tym temacie. Pozdrawiam i przesyłam pozytywne fluidy.

      Usuń