Spakowałam w słoiki zapas kandyzowanej skórki pomarańczowej. Aromatyczna, bez konserwantów, doskonale nadaje się do przetworzenia. Ciasta, serniki, makowce, keksy z jej dodatkiem zyskują na smaku.
Nie wyrzucam, gromadzę i przetwarzam skórkę na kilka sposobów. Kroję na drobne kawałeczki, suszę i dodaję do herbaty, smażę w cukrze, zamykam w słoiczki i mam dodatek do ciasta.
Najlepszym rarytasem jest kandyzowana skórka w czekoladzie. Nie ma bardziej wykwintnego deseru do kawy. Przekonajcie się sami, polecam:-)
Werona/rzeka Adyga
Mieliśmy kilka powodów, żeby ruszyć się wczoraj z domu. Pierwszy to niedzielny i nie trzeba wyjaśniać, drugi urodzinowy i też wiadomo, a trzeci to przypadający jutro Światowy Dzień Kobiet.
Kiepska pogoda nie zachęcała do spaceru, ochłodziło się, a szare niebo niczego dobrego nie wróżyło. Niedziela była jednak ostatnim dniem wystawy obrazów pt. "Corot e l'arte moderna" i nie dało się dłużej odkładać wyjazdu do Werony. Obrazy Corota przyjechały z Francji i przepuścić takie wydarzenie, byłoby niepowetowaną stratą .