piątek, 6 kwietnia 2012

Świąteczny makowiec. Strucla z makiem


Nie wiem jak wy, ale  ja uwielbiam makowiec  

i nie wyobrażam sobie  świątecznego stołu  bez  strucli makowej. W Polsce można kupić wiele odmian  makowego ciasta, bo jest wpisany w naszą świąteczną tradycję. Niestety w Italii  na Wielkanoc  prym wiodą Colomby- olbrzymie  baby w kształcie gołębicy.
Skoro tak się sprawy mają, trzeba  radzić sobie samemu i zabrać się za  domowy wypiek makowy.


Upiekłam dwie strucle makowe,

a od  tego sprawdzania, czy aby na pewno się udało,  zniknęła  już połowa placka. Strucle się trochę rozrosły, popękały  i nie są  idealnymi wałeczkami, ale lubię kiedy drożdżowe ciasto poprzerastane jest  makiem. Przepis na makowiec znalazłam u niezawodnej  Majanki. Wyszło pyszne  pachnące ciasto z dużą ilością maku. Pychotka, polecam:-)

Składniki na ciasto
50 dag mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
80 g cukru
6 żółtek
1 laska wanilii
200 lm ciepłego mleka
120 g masła

Składniki na masę makową
250 dag maku
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki miodu
5 jaj- oddzielnie żółtka i białka
50 g miękkiego  masła
bakalie-migdały, orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa kandyzowana
1-2 kieliszki likieru  amaretto

Uwaga! Mak zaparzam gorącą wodą dzień wcześniej i moczę przez cała noc.


Lukier
cukier puder
sok z cytryny
gorąca woda

Wykonanie

Masa makowa
Mas zalać wrzątkiem i moczyć przez całą noc. Na drugi dzień mak odsączyć z wody i przemielić przez maszynkę dwa razy, dodać bakalie, miód, masło, likier  amaretto. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem   i wymieszać z masą makową. Na koniec wymieszać masę z ubitymi białkami.

Ciasto
Zrobić rozczyn z drożdży, w miseczce  rozkruszyć drożdże, dołozyć1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki, zalać ciepłym  mlekiem odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

W misce żółtka utrzeć z cukrem dołożyć wanilię, wymieszać z przesianą mąką, rozczynem z drożdży, resztą mleka i roztopione masło. Wyrobić dość luźne elastyczne ciasto, tak długo ugniatać, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na podsypanym mąką arkuszu papieru do pieczenia i przenieść na blachę do pieczenia, posmarować masą makową i zawinąć w roladę, skleić ciasto na łączeniach, na końcach zawinąć pod spód. Odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Piec w piekarniku w temperaturze  180 stopni przez około 45- 50 minut. W przypadku, gdy wierzch zbyt mocno się rumieni, przykryć struclę aluminiową folią. Po wystudzeniu polać lukrem i posypać wiórkami migdałowymi. Smacznego DDDD



2 komentarze:

  1. Jak pięknie Ci wyszedł ten makowiec!
    Bardzo się cieszę,że posmakował. Dziękuję i pozdrawiam zycząc wesołych Świąt Wielkanocnych!:)
    Majana

    OdpowiedzUsuń
  2. Masz racje Bozeno - domowy makowiec koniecznie powinien pojawic sie na swiatecznym stole! U mnie pojawia sie niestety tylko wtedy, gdy rodzina z PL nie zapomni o przyslaniu mi maku ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń