środa, 11 czerwca 2014

Deser jaglany z truskawkami


Zapomniana kasza jaglana od jakiegoś czasu wróciła do łask i na nowo odkrywa się jej znaczenie prozdrowotne, walory smakowe i zastosowanie w codziennym jadłospisie. Uległam tej jaglanej fascynacji i zaczęłam swoją  kuchenną przygodę z "modną" kaszą.

Wiedza na temat spektakularnego działania kaszy jaglanej  na nasz organizm, a szczególnie  na układ pokarmowy, przekonała mnie do włączenia jej do naszego jadłospisu. Na blogach kulinarnych  jest   wiele ciekawe przepisów  z  wykorzystaniem kaszy jaglanej  w wersji na słono, jak i na słodko.
Aby poczuć  pełnię szczęścia i jeść jaglaną z radością zaczęłam od wersji na słodko.




Deser jaglany  migdałowo- truskawkowy wydał mi się bardzo akuratnym, aby przekonać siebie do spożywania kaszy jaglanej. Zainspirował mnie przepis  na  stronie   Moje wypieki. Zamiast twarogu  użyta jest tu biała masa z kaszy jaglanej o smaku kokosowym. Spodu nie trzeba piec, wystarczy pokruszyć bezowe ciasteczka amaretti. Migdałowa  nuta spodu doskonale harmonizuje z truskawkową frużeliną. Zmierzyłam się z tym kulinarnym zadaniem i wyszło, jak widać na fotkach.


Deser  jest pyszny, biała masa przypomina trochę pudding z kaszki manny, a zanurzone w niej truskawki  zachowują smak świeżych owoców. Przygotowanie deseru nie zabiera dużo czasu, trzeba jednak wcześniej zakupić składniki, których zwykle nie ma pod ręką np. mleczko kokosowe, które dodaje się do masy jaglanej.

Z zakupem kaszy jaglanej w Italii nie jest łatwo, można  ją kupić w wybranych marketach.
Zastosowałam się do wszystkich wskazówek podawanych prze autorkę przepisu, odsyłam zatem  na stronę Moje wypieki tych,  którzy podobnie jak ja chcieliby wypróbować przepis i polubić kaszę jaglaną.




2 komentarze:

  1. Czuję się zainspirowana, wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do wypróbowania przepisu, a wysiłek będzie wynagrodzony. Deser smakuje excellente !

      Usuń