Tak już mam, że lubię śliwki i nie rezygnuję z nich szybko na rzecz innych pojawiających się sezonowych atrakcji. Żeby więc temat śliwkowy zapiąć na ostatni guzik, rzucam dziś na taśmę kryzysowe ciasto czekoladowe ze śliwkami i posypką migdałową.
Kryzysowe ciasto czekoladowe jest pyszne,
a w wersji ze śliwkami i posypką migdałową smakuje rewelacyjnie. Odkąd nauczyłam się piec to ciasto, to powtarzam w wielu wersjach przez cały rok. Przepis na jego przygotowanie znalazłam u Bea w kuchni. To wegański przepis, bez użycia jaj, nabiału, bez użycia proszku do pieczenia, który zastąpiony jest tu sodą. Przygotowanie ciasta jest łatwe i zajmuje mało czasu, a co najważniejsze nie potrzebne są jaja i nabiał, chociaż w tej wersji użyłam masła do zrobienia kruszonki. Składniki miesza się krótko i przelewa do formy, szybko wkłada do piekarnika. Ważną rzeczą jest, aby nie przetrzymywać ciasta zbyt długo w piekarniku, bo straci wilgotność. Po upieczeniu ciasto jest po prostu wyborne. Polecam:-).
Rodowód receptury tego ciasta sięga biednych, kryzysowych czasów Ameryki-stąd nazwa ciasta. Zachęcam do jego przygotowania, bo to ciasto, które nie może się nie udać. Podaję przepis
Składniki:
260 g mąki
40 g kakao
180 g cukru trzcinowego
kandyzowana skórka pomarańczowa
1 łyżka sody
1/4 łyżeczki soli
ok. 80 ml oliwy/ oleju
1 łyżka octu winnego
250- 230 ml soku pomarańczowego + dżem pomarańczowy
Posypka migdałowa:
płatki migdałowe
masło- 3łyżki
mąka- 3łyżki
cukier- 3łyżki
Potrzebna forma: keksówka wyłożona papierem w tej wersji użyłam prostokątnej blaszki.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni
Wykonanie
W misce wymieszać suche składniki ze skórką pomarańczową. Potem wlać olej i ocet i sok pomarańczowy wymieszany z podgrzanym dżemem pomarańczowy, energicznie wymieszać wszystkie składniki, przelać do formy, posypać posypką migdałową, szybko włożyć do piekarnika. Piec krótko ok. 30- 35 minut. Po wyjęciu ma być lekko błyszczące. Pozostawić chwilę w formie, następnie wyjąć z formy i wystudzić.
Trzeba będzie się chyba wysilić.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńCiasto jest bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu. Pozdrawiam również:-)
Usuń