sobota, 15 listopada 2014

Pulpety wegańskie z cieciorki z cukinią





Wraz z nastaniem późnej jesieni biorę się za wytwarzanie pulpetów z cieciorki.

Za oknem deszcz i wiatr, a ja lepię  warzywne kuleczki  zasłuchana w przyjemne brzmienie grupy COLDPLAY. RTL kolejny już raz powtarza "Ink" z ich ostatniej płyty "Ghost Stories", podobno tekstowo najsłabszy, ale za to,  jaka muzyka... i ten wokal Chrisa Martina...      Kątem oka zerkam na teledysk, w kadrze ładna dziewczyna kołysze się do muzyki, a ja podśpiewując kręcę się po kuchni i nie daję się  jesiennym  szarugom.

Trzeba zadbać o organizm i postawić na zrównoważoną dietę, aby móc lepiej  znosić jesienną apatię. Pulpety z cieciorki  są bardzo sycące,  w sam raz na jesienno-zimową porę,  stanowią idealną bazę energetyczną. Robię większą ilość i zamrażam na zapas, na kilka obiadów.

Ceci, to roślina strączkowa wyglądem przypomina małe orzechy laskowe

i w smaku też jest trochę orzechowa. W Polsce  zapomniano o cieciorce, choć ostatnio wróciła do łask. 


W kuchni włoskiej  cieciorka  jest bardzo popularna i ma szerokie zastosowanie. Włoski groch doskonale nadaje się na zupę,  dania warzywne, sałatki, dipy. Najczęściej jednak przygotowuję pulpety. Cieciorka w diecie wegetariańskiej zastępuje mięso z uwagi na dużą zawartość białka o korzystnym składzie aminokwasowym. Suche nasiona ciecierzycy  przed gotowaniem moczę na noc. Po ugotowaniu cieciorka prawie trzykrotnie powiększa swą objętość tzn.  z jednej szklanki suchego ziarna otrzymuje się około trzech szklanek ugotowanego.



Ecco la ricetta polpette vegane di ceci alle zucchine:  

Składniki:
400g cieciorki
1 marchewka
listek laurowy
1cebula
ząbek czosnku
nać pietruszki (posiekana ok. 3-4 łyżek)
1/2 łyżeczki kolendry
1/2 curry
2 cukinie
bułka tarta
olej( oliwa do smażenia)

Przygotowanie:
Cieciorkę moczę na noc. Gotuję do miękkości razem z marchewką, z dodatkiem listka bobkowego w niewielkiej ilości wody. Następnie odcedzam, blenderem przecieram ciecierzycę razem z marchewką. Cukinię  ścieram na tarce, cebulę i czosnek siekam drobno. Na patelni przesmażam na oleju cebulę, czosnek i dodaję cukinię. Po przestudzeniu łączę uduszone warzywa z przetartą cieciorką, mieszam do połączenia składników w jedną masę i dodaję przyprawy- kolendrę, curry, pieprz, sól, oraz  bułkę tartą tyle, żeby można było modelować masę. Lepię małe kulki i obtaczam w bułce tartej. Układam na blaszce  wyłożonej pergaminem i piekę ok. 30 minut w temp. 180 stopni.

Pulpety są bardzo smaczne, przypieczone z wierzchu i miękkie w środku. Zestawiam je  z ziemniaczanym puree w towarzystwie surówki z białej kapusty, albo tartymi buraczkami. Można podawać je z salsą z pomidorów lub sosem czosnkowym na jogurcie.
 

polpette vegane di ceci alle zucchine - pulpety wegańskie z ciciorką i cukinią



4 komentarze:

  1. Dzięki za inspirację!
    Dziś, zaraz namaczam cieciorkę na jutrzejsze pulpety:)

    Serdecznie pozdrawiam,

    Ela Kos

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten przepis brzmi wspaniale, wszystkie składniki lubię, ale cieciorkę widziałam tutaj tylko w puszkach czy tez pojemnikach gotową do spożycia, myślę, że się nadaje do takich klopsików :)

      Usuń
    2. Anno, trzeba tylko trochę czasu na ich wykonanie, talent kulinarny bez znaczenia, a cieciorka z puszki jak najbardziej, po odsączeniu będzie akuratna do klopsików. Pozdrawiam serdecznie z Veneto.

      Usuń