Upalny czerwiec oznacza urodzaj na kapryśne morele, które uwielbiają słońce i światło. Dojrzałe, świeże morele z czerwonym rumieńcem na pomarańczowej skórce, smakują mi najbardziej, ale lubię też ciasta z dodatkiem tych owoców.
Upiekłam crostatę z nadzieniem z moreli, czyli tradycyjny włoski wypiek, bardzo popularny w rejonie Veneto i Lombardi.
Crostata to po prostu tarta z owocami. Bazę stanowi kruche ciasto, na które można zapakować każdego rodzaju owocowe nadzienie, a więc dżemy, konfitury, powidła albo po porostu świeże owoce.
Crostata albicocche e mandorle to smaczne połączenie ciasta kruchego, owoców, migdałów i kremu.
Przepis na crostatę znalazłam w gazetce kulinarnej Viviclub famila . Wśród składników zainteresowało mnie połączenie mąki pszennej z ryżową i niewielka ilość użytego cukru trzcinowego. Do wykonania tego ciasta nie potrzebne są jaja, co w przypadku ciast kruchych bardzo mi odpowiada. Zachęcał krem śmietanowo- jajeczny, w którym zatopione były mięciutkie morele.
Crostatę ma niewiele składników i robi się szybko, pod warunkiem, że przygotujemy wpierw wszystkie składniki i potrzebne kuchenne przybory. Jestem staroświecka i nie posługuję się kuchennymi robotami, wszystkie ciasta przygotowuję ręcznie, używam drewnianych i gumowych łyżek, trzepaczek, łopatek, tarek itd.
Przepis z włoskiej gazetki sprawdził się. Mąka ryżowa podniosła kruchość ciasta, wyszła cudowna, nie za słodka tarta, z morelami zatopionymi w lekkim śmietanowo- jajecznym kremie. Tarta rozpływała się w ustach:-) Polecam z czystym sercem:-)
Składniki
Ciasto
200g mąki pszennej
50 g mąki ryżowej
80 g drobnego cukru trzcinowego
180 g zimnego masła z lodówki
skórka otarta z 1 cytryny
Krem
150 ml śmietany
1 jajko
1 żółtko
30 g miałkiego cukru trzcinowego
500 g moreli
30 g płatków migdałowych
6 łyżeczek dżemu morelowego
1 fiolka esencji migdałowej
Dodatkowo
dżem morelowy
1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie
W misce wymieszać mąkę pszenną z ryżową i 80 g cukru trzcinowego. Dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać nożem razem z mąką na drobniejsze kawałki do uzyskania kruszonki. Szybko wyrobić ręką ciasto i uformować kulę. Owinąć ciasto folią i na 30 minut lub dłużej włożyć do lodówki. Taką kulkę ciasta kruchego można zamrozić i tartę dokończyć w inny dzień.
Okrągłą foremkę o średnicy 22cm wyłożyć pergaminem. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość 3-4 mm, albo palcami wylepić w tortownicy. Ponownie schłodzić wkładając do lodówki. Po około godzinie włożyć ciasto do nagrzanego do odpowiedniej temperatury piekarnika, ale wpierw wierzch ciasta ponakłuwać widelcem. Piec 20 minut w temperaturze 190 stopni.
W tym czasie morele należy wypestkować, podzielić na ósemki i ułożyć na cieście. W misce porządnie roztrzepać śmietanę, cukier, jajko, żółtko i esencję migdałową. Na upieczonym spodzie układamy morele i zalewamy miksturą śmietanowo- jajeczną. Pieczemy około 35-40 minut. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i gorący wierzch smarujemy dżemem morelowym z dodatkiem soku z cytryny i posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi. Smacznego:-)
Ciasto
200g mąki pszennej
50 g mąki ryżowej
80 g drobnego cukru trzcinowego
180 g zimnego masła z lodówki
skórka otarta z 1 cytryny
Krem
150 ml śmietany
1 jajko
1 żółtko
30 g miałkiego cukru trzcinowego
500 g moreli
30 g płatków migdałowych
6 łyżeczek dżemu morelowego
1 fiolka esencji migdałowej
Dodatkowo
dżem morelowy
1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie
W misce wymieszać mąkę pszenną z ryżową i 80 g cukru trzcinowego. Dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać nożem razem z mąką na drobniejsze kawałki do uzyskania kruszonki. Szybko wyrobić ręką ciasto i uformować kulę. Owinąć ciasto folią i na 30 minut lub dłużej włożyć do lodówki. Taką kulkę ciasta kruchego można zamrozić i tartę dokończyć w inny dzień.
Okrągłą foremkę o średnicy 22cm wyłożyć pergaminem. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość 3-4 mm, albo palcami wylepić w tortownicy. Ponownie schłodzić wkładając do lodówki. Po około godzinie włożyć ciasto do nagrzanego do odpowiedniej temperatury piekarnika, ale wpierw wierzch ciasta ponakłuwać widelcem. Piec 20 minut w temperaturze 190 stopni.
W tym czasie morele należy wypestkować, podzielić na ósemki i ułożyć na cieście. W misce porządnie roztrzepać śmietanę, cukier, jajko, żółtko i esencję migdałową. Na upieczonym spodzie układamy morele i zalewamy miksturą śmietanowo- jajeczną. Pieczemy około 35-40 minut. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i gorący wierzch smarujemy dżemem morelowym z dodatkiem soku z cytryny i posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi. Smacznego:-)
Wspaniale się prezentuje i z pewnością tak samo smakuje.
OdpowiedzUsuńU nas na morele długo jeszcze przyjdzie poczekać.....mieszkasz prawie, że w raju Bożenko.
Jak tylko zaopatrzę się w mąkę ryżową wypróbuje przepis z truskawkami....
Smak moreli nasyconych słonecznym światłem i ciepłem jest wyśmienity, sama słodycz, tak smakują owoce dojrzewające w sadach w rejonie Veneto, jest ich tu duży urodzaj. O bogactwie i urodzaju owoców i warzyw w Italii przesądza strefa klimatyczna, dłuższy okres wegetacji roślin i duża dawka słonecznego światła. Tego można Italii zazdrościć, ale można też brać przykład w wysokiej agrokultury i wielkiej dbałości o każdą piędź ziemi.
UsuńPolecam dodać mąkę ryżową, ale w takiej ilości jak w przepisie, kiedy przesadzi się z ilością placek może być zbyt sypki. A, truskawki, jak najbardziej do tarty pasują.:-)
Wygląda znakomicie, pewnie jeszcze lepiej smakuje, narobiłaś mi apetytu na takie delicje :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Aniu, raz spróbujesz, a będziesz wracać do tego przepisu, polecam:-)
Usuń