wtorek, 2 czerwca 2015

Torta della Repubblica. Ciasto urodzinowe nowego włoskiego państwa



69 urodziny nowego  włoskiego państwa  uczciłam tak jak trzeba, tortem truskawkowo kokosowym, no bo co to za urodziny, jak nie ma tortu? Przygotowany przeze mnie tort prezentuje się pięknie, ma charakterystyczne  zestawienie  barw włoskich i smakuje wybornie; ciasto nazwałam Torta della Repubblica

Torta della Repubblica to biały biszkopt, krem na bazie mascarpone i jogurtu  z dodatkiem wiórków kokosowych i likieru Malibu, frużelina truskawkowa i dużo bitej śmietany.
Miałam ochotę na  ciasto mocno kremowe z truskawkami. Przestudiowałam  kilka propozycji z wykorzystaniem truskawek na  stronie Moje wypieki. Zainspirowana,  zmodyfikowałam po swojemu przepisy i zdecydowałam się na połącznie smaku  truskawkowego z kokosowym.
Ciasto jest  dość pracochłonne, ale zapewniam efekt końcowy  wynagrodzi włożony trud i czas spędzony w kuchni. Połączenie smaków to uczta  dla zmysłów.  Polecam:-)

Festa della Repubblica to dzień wolny od pracy, który ma swój rytuał w naszym domu; leniwy, niespieszny poranek, kawa zaparzona w kafetierce i wspólne  oglądanie transmisji TV z uroczystości i defilady wojskowej  w Rzymie. A od tego roku  dochodzi jeszcze jeden  akcent  włoskiego święta Torta della Repubblica

Biszkopt:
6 jaj
250 g cukru
200 g mąki pszennej
150 g maki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
cukier waniliowy

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Do  dwóch misek wbić oddzielnie  żółtka i białka. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Białka ubić trzepaczką na sztywno, dodać utarte żółtka i  wymieszać delikatnie szpatułką. Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodawać po łyżce mąki i cały czas mieszać szpatułką. Masę przelać do okrągłej   tortownicy o średnicy 23 cm wysmarowanej masłem posypanej manną lub bułką tartą. Piec w temperaturze 160-170 stopni przez około 35- 40 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić do wystygnięcia. Boki  biszkoptu  oddzielamy nożykiem od formy po wystudzeniu,  blat podzielimy na trzy krążki.

Poncz do nasączenia
2/3/ szklanki wody
1/3  szklanki likieru kokosowego


Krem
250 g serka mascarpone
250 g jogurtu naturalnego
3 łyżki cukru pudru
1 szklanka wiórków kokosowych
2 łyżki likieru kokosowego  Malibu
Składniki powinny być schłodzone. Rózgą kuchenną  zmieszać  serek mascarpone z cukrem pudrem,  dodać jogurt i dalej mieszać do powstania jednolitej masy, dodać likier kokosowy wymieszać i na końcu dodać  wiórki kokosowe.

Frużelina  truskawkowa
500g truskawek
2, 5 łyżeczki żelatyny lub 2,5 listka  zalać dwoma łyżkami zimnej wody do napęcznienia
4-6 łyżek cukru
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w 2 łyżeczkach wody


Krem z bitej śmietany 
500 ml śmietany 36% do obłożenia wierzchu i boków tortu
1 łyżka cukru pudru
Śmietanę ubić na sztywno i  pod koniec dodać cukier puder.


Ponadto
kilka truskawek do dekoracji
wiórki kokosowe do dekoracji boków tortu


Wykonanie:
Pierwszy blat nasączyć  1/3 ilością ponczu, posmarować 1/2 ilością  kremu, a następnie położyć frużelinę, przykryć drugim blatem biszkoptowym  i powtórzyć czynności, przykryć ostatnim blatem biszkoptowym, nasączyć ponczem, wierzch i boki tortu posmarować bitą śmietaną i posypać wiórkami,  udekorować plastrami  truskawek. Przechowywać w lodówce.  Smacznego:-)




8 komentarzy:

  1. Muszę koniecznie wypróbować! Wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tort przepyszny, ale i bardzo kaloryczny!!! Ostrzegam łasuchów, można się szybko uzależnić, he, he, he! :-)

      Usuń
  2. Ależ smakowity😀!!! Dziękuję za przepis na pewno skorzystam.
    Przesylam moc słonecznych pozdrowień😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tort pracochłonny, do powtórzenia przy specjalnych okazjach, czasami nachodzą mnie dni kulinarnych wyzwań i wtedy wyżywam się w dziedzinie cukierniczej. Dziękuję za pozdrowienia i również przesyłam serdeczności.

      Usuń
  3. Wygląda niezwykle apetycznie, bardzo lubię i kokos i truskawki, na pewno by mi smakował :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto się potrudzić! Tort jest przepyszny! Ale zdaje się, że ty Aniu lubisz piec słodkości. Pamiętam, że prezentowałaś na swoim blogu, japoński słodki tort, chyba z bitą śmietaną, który wyglądał bardzo smakowicie.

      Usuń
  4. Mogę tylko westchnąć...ach jaki musi być smaczny....
    Ale przyglądnę się przepisowi. Może go kiedyś wypróbuję....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli lubisz działać w kuchni to pójdzie ci jak z płatka, w innym przypadku ciasto się uda, jak przyłożysz się do niego z sercem :-)

      Usuń