Święta Bożego Narodzenia przygotowywane przeze mnie we Włoszech, to mieszanka tradycji polsko-włoskich. Pysznie smakują włoskie małe pierożki tortellini i ravioli, jednak na Wigilię wybieram polskie pieczone pierogi nadziewane kapustą z grzybami. Kruche i złociste półksiężyce wypełnione farszem z kapusty i grzybów smakują rewelacyjnie. Postne, ale sycące doskonale pasują do czerwonego barszczu, dobrze smakują na zimno i na gorąco. Efektownie prezentują się na wigilijnym stole i przeważnie szybko znikają z talerza, a jak zostaną, to można je podjadać w kolejne świąteczne dni.
Pieczone pierożki są idealnym rozwiązaniem kulinarnym, gdyż można je zrobić na kilka dni przed Wigilią i zamrozić. Farsz z kapusty i grzybów również nadaje się do wcześniejszego przygotowania.
Przepis na pieczone pierogi z grzybami i kapustą wzięłam ze strony ChilliBite
Składniki:
3 szklanki mąki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
160 g zimnego masła
2 żółtka
3 łyżki gęstej śmietany
szczypta kurkumy
Wykonanie
Z mąki i składników zagnieść szybko spójne ciasto. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 4 mm i wyciskać szklanką krążki i nakładać farsz. Składać na pół i zlepić brzegi. Układać na blaszce wyłożonej pergaminem, wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20- 30 minut.
w tym roku pierwszy raz robiłam pierogi z kapustą i grzybami i jestem bardzo z siebie zadowolona! ;)))
OdpowiedzUsuńdomowe pierogi to bajka...
Eksperymentowanie w kuchni z nowymi dla nas potrawami daje dużo satysfakcji :-) a działania w kuchni dodają naszemu życiu kolorytu i zwyczajnie sprawiają radość.
Usuń