Owoce kiwi dojrzewają we wrześniu, na szczęście w sprzedaży są dostępne przez cały rok. Wybieram owoce twarde i pozbawione przebarwień. Jeśli po naciśnięciu palcem lekko ustąpi, to znaczy że jest dojrzałe. Niedojrzałe owoce przechowuję w torebce papierowej w temperaturze pokojowej.
Preferuję kwaśne smaki, a więc kiwi z dużą zawartością witaminy C jest na mojej liście owoców ulubionych. A kiedy do walorów smakowych dołożyć zdrowotne właściwości i wartości odżywcze to tym bardziej kiwi zjadam ze smakiem i włączam na stałe do codziennej diety.
Najczęściej dodaję, pokrojone w kostkę kiwi do owsianki, albo robię gęste koktajle. Aby pozbyć się goryczy przy połączeniu z mlekiem, jogurtem czy kefirem wrzucam owoc na kilka minut do wrzątku, by unieczynnić enzym powodujący rozkład białka.
Koktajl
z kiwi z mlekiem
4 owoce
kiwi2 łyżki cukru waniliowego
1 szklanka jogurtu
2 szklanki mleka
4 kostki lodu
Koktajl
z kiwi i selera naciowego
3 łodygi
selera naciowego2 owoce kiwi
2 banany
woda wg upodobań
Koktajl
z kiwi, jabłkiem i selerem naciowym
1/2 limonki obranej ze skórki 1 – 2 gałązki selera naciowego
1 owoc kiwi
1 jabłko
Koktajl z kiwi , mandarynki i pietruszki
450g jogurtu
3 sztuki kiwi
1 mandarynka
garść pietruszki
1,5 łyżki siemienia
kilka listków mięty
Koktajl z kiwi, jabłkiem i selerem naciowym - przetestowane. Pycha.
OdpowiedzUsuń