Czasami nachodzi mnie wielka ochota na burgera i wtedy nie
przeszkadza mi, że przy każdym kolejnym kęsie, keczup i majonez wypływa spomiędzy warstw bułki, kapie po
brodzie, a na koniec mało eleganckiej konsumpcji wysmarowana jestem sosem niczym kilkumiesięczny bobas.
Burgery, które wam proponuję przygotowuje się z produktów roślinnych i piecze w piekarniku. Zdrowe i smaczne kotlety wykonuję najczęściej z nasion soi lub cieciorki, próbowałam również z białej fasoli i suchych ziaren bobu. Kotlety można przechowywać w zamkniętym pojemniku w zamrażarce.
Do ugotowanych i zblendowanych nasion soi obowiązkowo dodaję cukinię i marchewkę starte na grubych oczkach. Warzywa duszę krótko na patelni razem z cebulą i czosnkiem. Nie zawsze dodaję zielony groszek, przyprawiam chili albo kurkumą, w zależności, czy
chcę kotlety ostro przyprawione, czy łagodniejsze w smaku i jeszcze łyżkę sosu worcester dla podrasowienia smaku
Ważna jest odpowiednia gęstość i kleistość masy. Dla związania składników dodaję jajko, gęstość reguluję bułkę tartą i kiedy masa jest spójna formuję kotlety, układam na papierze pergaminowym i piekę około 30 minut, w połowie pieczenia przewracam na drugą stronę.
Sos do burgerów podaję osobno, używamy go wg uznania.
Kotlety
Składniki
Ważna jest odpowiednia gęstość i kleistość masy. Dla związania składników dodaję jajko, gęstość reguluję bułkę tartą i kiedy masa jest spójna formuję kotlety, układam na papierze pergaminowym i piekę około 30 minut, w połowie pieczenia przewracam na drugą stronę.
Dodatki do burgerów- plastry pomidorów i czerwoną cebulę również krótko piekę w piekarniku, żeby były miękkie.
Używam gotowych bułek do hamburgerów kupionych w sklepie. Opiekam bułki krótko, tak żeby
były chrupiące w środku, przecinam na połówki, spód smaruję
keczupem i układam warstwy w kolejności:
sałata, kotlet, pomidory, ogórek konserwowy, cebulę i plaster sera topionego. Zamykam kanapkę górną częścią bułki posmarowaną majonezem. Wkładam
burgery do piekarnika i trzymam do momentu rozpuszczenia się sera.Sos do burgerów podaję osobno, używamy go wg uznania.
Kotlety
Składniki
3oo g
soi lub cieciorki
1 marchewka
1 duża cukinia
1 cebula
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
opcjonalnie ½ szklanki zielonego groszku mrożonego
1 jajko
2-3 łyżki bułki tartej
½ łyżeczki chili w proszku lub łyżeczka kurkumy
sos worcester,
sól, pieprz
1 marchewka
1 duża cukinia
1 cebula
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
opcjonalnie ½ szklanki zielonego groszku mrożonego
1 jajko
2-3 łyżki bułki tartej
½ łyżeczki chili w proszku lub łyżeczka kurkumy
sos worcester,
sól, pieprz
Burgery
bułka
sałata
pomidor
ogórek konserwowy
krążki czerwonej cebuli
ser topiony do burgerów
Zaręczam, burgery
z kotletami roślinnymi są pyszne i
równie sycące. Warto zadać sobie
trudu, bo efekt jest doskonały:-) bułka
sałata
pomidor
ogórek konserwowy
krążki czerwonej cebuli
ser topiony do burgerów
Pyszne tylko używamy sos Worcestershire (Worcester).
OdpowiedzUsuńSugestię zrozumiałam i literówkę poprawiłam. Szkoda jednak, że nie rozwinęła pani swojej wypowiedzi i nie podzieliła się choć w kilku słowach swoim doświadczeniem kulinarnym w tym temacie. Pozdrawiam i przesyłam pozytywne fluidy.
Usuń