Orecchiette con cime di rapa
Przedświąteczny wpis i tematyka kulinarna, ale nie spodziewajcie się przepisu na jakiś świąteczny smakołyk. Przyszła kolej na rozprawienie się z kolejnym dziwnym warzywem, które sezonowo pojawia się w sprzedaży, na przełomie jesieni i zimy.
Cime di rapa to roślina o ciemno-zielonych postrzępionych liściach i pędach z drobnymi kwiatostanami podobnymi do brokułów. Nie zawsze jednak, wśród zielonych liści powiązanych w duże pęki, odnajduję pędy z kwiatami. Najwięcej cennych składników posiadają świeże liście rzepy brokułowej, więc jeśli czasami nie znajduję w pęczkach pędów kwiatowych, nie przejmuję się tym.
Cime di rapa to po polsku rzepa brokułowa. Jak zakwalifikować botanicznie roślinę w Polsce nieznaną i nieuprawianą? Choć i tu się zmieniło, obecnie można ją kupić w sieci sklepów Biedronka, razem z broszurą Smaki Świata pełną informacji na temat rośliny. Dwuczłonowa włoska nazwa cime di rapa wskazuje, że warzywo jest krzyżówką dzikich „kuzynów” rzepkowatych i kapustowatych, ma więc trochę z rzepy, trochę z brokuła, choć fizycznie roślin tych nie przypomina. Myślę, że równie dobrze można nazwać roślinę kapustą polną. W Italii również, w zależności od regionu używa się innych nazw tego warzywa: broccoli di rapa, broccholetti czy friarielli.
Największe uprawy cime di rapa są na południu Włoch. W regionie Apulii i Kampanii przygotowuje się wiele potraw z rzepy brokułowej. Najbardziej znaną potrawą, tradycją wywodzącą się z Bari jest orecchiette con cime di rapa. I z tego przepisu skorzystałam przygotowując danie. Lekko goryczkowata w smaku rzepa brokułowa w połączeniu z makaronem w kształcie małych uszek smakuje doskonale, pominęłam fileciki anchois, w zamian można dodać suszone pomidory.
Orecchiette con cime di rapa
500g cime di rapa
makaron orecchiette
1/2 cebuli drobno posiekanej
fileciki anchois 3 sztuki- pominęłam
1-2 ząbki czosnku
kawałek świeżej papryczki chilli
4 łyżki oliwy z oliwek
sól do smaku
bułka tarta do posypania- zastąpiłam parmezanem
Liście rzepy wrzucić do wrzątku na około 10 minut, powinny zachować kruchość. Ugotować makaron al dente. Cebulę podsmażyć na oliwie. Dodać czosnek i drobno pokrojoną papryczkę. Odcedzić liście rzepy brokułowej, posiekać, dodać do cebuli i dusić kilka minut. Ugotowany i odcedzony makaron wrzucić na patelnie i wymieszać ostrożnie z uduszonymi warzywami. Przełożyć porcje na talerze i posypać podrumienioną na oliwie bułką tartą, albo posypać parmezanem. Polecam.
Danie wygląda zacnie.
OdpowiedzUsuń