czwartek, 20 grudnia 2018

Orecchiette con le cime di rapa




Orecchiette con cime di rapa

Przedświąteczny wpis i tematyka kulinarna, ale nie spodziewajcie się przepisu na jakiś świąteczny smakołyk. Przyszła kolej na rozprawienie się z kolejnym dziwnym warzywem, które sezonowo pojawia się w sprzedaży, na przełomie jesieni i zimy. 

Cime di rapa to roślina o ciemno-zielonych postrzępionych liściach i pędach z drobnymi kwiatostanami podobnymi do brokułów. Nie zawsze jednak, wśród  zielonych liści powiązanych w duże pęki, odnajduję pędy z kwiatami. Najwięcej cennych składników posiadają świeże liście rzepy brokułowej, więc jeśli czasami nie znajduję w pęczkach pędów kwiatowych, nie przejmuję się tym.                         
  


Cime di rapa to po polsku rzepa brokułowa. Jak zakwalifikować botanicznie roślinę  w Polsce nieznaną i nieuprawianą? Choć i tu się zmieniło, obecnie można ją kupić w sieci sklepów Biedronka, razem z broszurą Smaki Świata pełną informacji na temat rośliny. Dwuczłonowa włoska nazwa cime di rapa wskazuje, że warzywo jest krzyżówką dzikich „kuzynów” rzepkowatych  i kapustowatych, ma więc trochę z rzepy, trochę z brokuła, choć fizycznie roślin tych nie przypomina. Myślę, że równie dobrze można nazwać roślinę kapustą polną. W Italii również, w zależności od regionu używa się innych nazw tego warzywa: broccoli di rapa, broccholetti czy friarielli. 

Największe uprawy cime di rapa są na południu Włoch. W regionie Apulii i Kampanii przygotowuje się wiele potraw z rzepy brokułowej. Najbardziej znaną potrawą, tradycją wywodzącą się z Bari jest orecchiette con cime di rapa. I z tego przepisu skorzystałam przygotowując danie. Lekko goryczkowata w smaku rzepa brokułowa w połączeniu z makaronem w kształcie małych uszek  smakuje doskonale, pominęłam fileciki anchois, w zamian można dodać suszone pomidory.    


Orecchiette con cime di rapa
500g cime di rapa 
makaron orecchiette 
1/2 cebuli drobno posiekanej
fileciki anchois 3 sztuki- pominęłam 
1-2 ząbki czosnku 
kawałek świeżej  papryczki chilli
4 łyżki oliwy z oliwek 
sól do smaku
bułka tarta do posypania- zastąpiłam parmezanem    

Liście rzepy  wrzucić do wrzątku na około 10 minut, powinny zachować kruchość. Ugotować makaron al dente. Cebulę podsmażyć na oliwie. Dodać czosnek i drobno pokrojoną papryczkę. Odcedzić liście rzepy brokułowej, posiekać, dodać do cebuli i dusić kilka minut. Ugotowany i odcedzony makaron wrzucić na patelnie i wymieszać ostrożnie z uduszonymi warzywami. Przełożyć porcje na talerze i posypać podrumienioną na oliwie bułką tartą, albo posypać parmezanem. Polecam. 




1 komentarz: