poniedziałek, 14 stycznia 2019

Ciasto pomarańczowe z czekoladą i płatkami owsianymi



Lubię ciasto domowego wypieku i lubię piec 😋 
Pieczenie ciasta w weekendy to u mnie swoisty rytuał. Kiedy zapach produktów, a potem aromat upieczonego ciasta rozchodzi się po domu to robi się świątecznie. Zasada- zero ciasteczek w tygodniu z marketu, a dobry kawałek ciasta w niedzielę, to dobry sposób, aby poczuć wyjątkowość chwili. Przyjemnie, kiedy ciasto znika szybko z talerza, a częstowane osoby proszą o kolejny kawałek.           

Pieczenie sprawia mi przyjemność i odpręża, nie trzymam się sztywno reguł, choć rozumiem, że zachowanie proporcji jest istotne. Jednak aby uczynić pieczenie źródłem radości i dobrze się przy tym bawić  uruchamiam wyobraźnię i często zdarza się, że zmieniam trochę przepis, dodaję nowy składnik, albo zamieniam na inny. 



Niektóre moje wypieki  prezentuję na blogu w zakładce KULINARNE. Przeważnie podaję nazwę strony zaczerpniętego przepisu, bo to też moja historia, z upływem czasu źródła inspiracji zmieniają się.  

Lubię pomarańcze w połączeniu z czekoladą, a owoce cytrusowe mają teraz swój najlepszy czas, są bardzo soczyste, pachną i smakują najintensywniej. Skorzystałam więc z przepisu ze strony La grande e la piccola cuoca i nie zawiodłam się, wyszło przepyszne mięciutkie ciasto, bardzo aromatyczne i wilgotne, a do tego wykonuje się ekspresowo. Jeśli wcześniej przygotuje się produkty  i odmierzy proporcje to wykonanie ciasta wymaga tylko wymieszania składników i piecze się samo. Gorąco polecam:-)


Plumcake all’arancia con cioccolato e fiocchi d’avena-  zapisuję włoską nazwę ciasta, ciagle ucząc się języka.   
                                
                                         Składniki:
                                150 g mąki pszennej
                                100g płatków owsianych
                                100 g cukru trzcinowego
                                  50 g gorzkiej czekolady
                                150 ml mleka 
                                100 ml oleju 
                                  50 ml soku pomarańczowego  
                                     2 łyżeczki proszku do pieczenia 
                                     2 jaj
                                 1 pomarańcza       
                                      szczypta soli   

                                     
                                                    Wykonanie: 
  • W misce wymieszać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane, cukier trzcinowy, wiórki czekolady, szczyptę soli. 
  • W drugiej misce mieszamy mokre składniki: jaja, sok pomarańczowy, u mnie syrop pomarańczowy, mleko, olej, otartą skórkę pomarańczową. 
  • Dodajemy  mokre składniki do suchych i mieszamy do połączenia składników. 
  • Przelewamy ciasto do formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut
  • Odstawiamy do ostygnięcia
  • Polewamy lukrem, posypujemy wiórkami  gorzkiej czekolady i smażoną skórką pomarańczową. 

Ciasto można wykonać również w wersji muffinkowej.  

                                           

1 komentarz:

  1. Brzmi niezwykle smakowicie, a przepis nieskomplikowany, chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń