Forma okrągła o średnicy 24 cm
Składniki na ciasto:
3 duże jabłka
200 g mąki
3 jajka w temp. pokojowej
150 g cukru pudru
16 g proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy lub nasion wanilii
50 g roztopionego masła
100 ml śmietany słodkiej
otarta skórka z cytryny
1 łyżki cukru pudru + 1 łyżeczka cynamonu( przed pieczeniem do posypania jabłek
1 łyżka cukru pudru
Sposób wykonania
Ubić jaja z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na spienioną i klarowną masę, dodać startą skórkę z cytryny i stopione masło wymieszać. Dokładać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietankę o temperaturze pokojowej, dalej ucierać delikatnie. Surowe ciasto powinno mieć konsystencję dość gęstą, aksamitną. W tortownicy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką (wyłożyłam papierem do pieczenia) rozprowadzić równo ciasto. Zaczynając od zewnątrz formy, plastry jabłka układać promieniście na cieście, lekko je zatapiając. Na koniec posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Pieczemy ciasto przez około 45- 50 minut w temp. 180 stopni. Wyłącz piekarnik , uchyl drzwiczki i zostaw ciasto jeszcze przez około 30 minut do ostygnięcia. Po wystygnięciu przyprósz wierzch ciasta cukrem pudrem. Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz