niedziela, 18 października 2020

Ciasto z jabłkami i cynamonem. Torta di mele



Najbardziej jesienny deser 
- ciasto z jabłkami, czyli jabłecznik. W polskiej tradycji cukierniczej do jabłek dodaje się najczęściej  przyprawy korzenne - cynamon, goździki.  Zrobiłam jabłecznik z  ciasta ucieranego nadziewanego surowymi kawałkami jabłka z dodatkiem cynamonu. Wybrałam lekko kwaskowate o wyrazistym smaku antonówki. Podczas pieczenia  sok z antonówek przeniknął do ciasta i napełnił aromatem puszyste  ciasto, którego zapach napełnił cały dom.  Polecam :-)   






Forma okrągła o średnicy 24 cm 


Składniki  na ciasto:

3 duże jabłka

200 g mąki

3 jajka w temp. pokojowej 

 150 g cukru pudru 

 16 g proszku do pieczenia 

1 cukier waniliowy lub nasion wanilii

50 g roztopionego masła

100 ml śmietany słodkiej 

otarta skórka z cytryny

1 łyżki cukru pudru + 1 łyżeczka cynamonu( przed pieczeniem do posypania jabłek

1 łyżka cukru pudru



Sposób wykonania


Ubić jaja z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na spienioną i klarowną  masę, dodać  startą skórkę z cytryny i stopione masło wymieszać. Dokładać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i  śmietankę o temperaturze pokojowej, dalej ucierać delikatnie.  Surowe ciasto powinno mieć konsystencję dość gęstą, aksamitną. W tortownicy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką (wyłożyłam papierem do pieczenia) rozprowadzić równo ciasto. Zaczynając od zewnątrz formy, plastry jabłka układać promieniście na cieście, lekko je zatapiając. Na koniec posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Pieczemy ciasto przez około 45- 50 minut w temp. 180 stopni.  Wyłącz  piekarnik , uchyl drzwiczki i zostaw ciasto jeszcze przez około 30 minut  do ostygnięcia.  Po wystygnięciu przyprósz wierzch ciasta  cukrem pudrem. Smacznego :-)         








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz