wtorek, 23 marca 2021

Zupa z batatów i soczewicy z dodatkiem Nduji -kalabryjskiego specjału



Na własny użytek nazwałam tę zupę kalabryjską, a to z powodu Nduji, ognistego  specjału z południa Włoch, który dodałam do zupy.  


Bataty, czyli słodszą alternatywę ziemniaków przywiózł do Europy z wyprawy za ocean Krzysztof Kolumb. Wbrew powszechnej opinii nie są spokrewnione z ziemniakami. Bulwy batatów mają szerokie zastosowanie w kuchni i są niezwykle zdrowe i pożywne, mają niski indeks glikemiczny i są pełne antyoksydantów.  


Lubię bataty przygotowane na różne sposoby: gotowane, pieczone w piekarniku pokrojone w plastry, w postaci frytek  albo w sałatce. Bardzo dobre są też zupy z batatów.  


Proponuję przepis na zupę ze słodkich batatów, zagęszczonej soczewicą, z kawałkami kurczaka i z dodatkiem pikantnego kalabryjskiego specjału Nduja di Spilinga. Jeśli macie mało czasu na przygotowanie obiadu, to ta propozycja kulinarna jest dla Was.  







Nduja di Spilinga to bardzo pikantna włoska kiełbasa.Nazwa kiełbasy pochodzi od miejscowości Spilinga, położonej w południowej Kalabrii, w której była pierwotnie produkowana. Określenie „nduja” pochodzi od francuskiego rodzaju kiełbasy o nazwie andouille.


Nduja produkowana jest z mięsa wieprzowego zmielonego i ostrej  kalabryjskiej papryczki (peperoncino). Formowana jest w naturalnym flaku z jelita grubego, do wędzenia używa się drewna oliwkowego lub akacjowego. W zależności od zastosowanych proporcji peperoncino do mięsa mielonego,  uzyskuje się palący smak kiełbasy. W oryginalnej Nduja papryczka powinna pochodzić z regionu Poro w Kalabrii i zawierać dwie jej odmiany- ostrą i słodką.    



Nduja ma miękką strukturę i można smarować nią ciepłe grzanki i pieczywa, ale uważajcie, bo taka kanapka będzie bardzo mocno piekąca i prawdziwie ognista. Można Nduja wykorzystywać jako dodatek do sosów i do pizzy. Wąski kawałek kalabryjskie kiełbasy dodałam do zupy i wystarczyło, żeby była mocno pikantna.




Składniki:

2 łyżki oliwy

2 bataty 

1 marchewka

1 cebula

1-2 ząbki czosnku

wąski kawałek Nduja

!/2 szklanki czerwonej soczewicy

jedna  pojedyncza pierś z kurczaka

1 litr bulionu warzywnego

śmietana do zupy 


Przyprawy

 suszone oregano, kurkuma, pieprz, sól, zielona kolendra, słodka papryka


Wykonanie 


  • Bataty obrać pokroić w słupki. Cebulę i czosnek posiekać.   
  • Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną drobno cebulę, czosnek i pokrojoną w kosteczkę Nduję.
  • Dodać słupki batatów i krążki marchewki. Podsmażać przez około 5 minut.
  • Dorzucić do warzyw soczewicę i  przyprawy mieszać kolejne 5 minut. 
  • Zalać warzywa bulionem i zagotować. Na gotujący się bulion z warzywami wrzucić  małe kawałki piersi z  kurczaka.    
  • Doprawić pieprzem i solą do smaku
  • Zmniejszyć ogień i gotować ok. 15 minut
  • Zdjąć z ognia i doprawić śmietaną, zamieszać. Pycha. 


 


2 komentarze:

  1. Wyglada to tak smakowicie, ze postanowilam skorzystac z przepisu. Zupa wyszla pyszna, choc na pewno nie tak doskonala jak Twoja, Bozena, poniewaz nie mialam kielbaski Nduja; musialam zadowolic sie tylko peperoni. Ale i tak zupa jest bardzo dobra. Dziekuje Bozenko, na pewno bede ja robic czesciej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super ! Fajnie, że skorzystałaś z przepisu i zupa smakowała. My rozsmakowaliśmy się w batatach i często goszczą w naszej kuchni. Serdeczności.

      Usuń