Słodkie dodatki do porannej kawy często wypiekam w domu. Sprawdzam różne przepisy, uwielbiam ciasta drożdżowe: chałki, brioche, słodkie nadziewane bułeczki. Tym razem upiekłam włoskie ciasto z ricottą i śliwkami, które zalicza się do ciast ucieranych z dodatkiem proszku do wypieków. Smak tego ciasta poznałam w miejscowości Rapallo podczas naszej wielkanocnej wizyty w 2018 roku.
Do wykonania ciasta nie trzeba wielu składników, a wykonanie jest banalnie łatwe. Po prostu suche składniki łączymy z mokrymi.
Składniki:
3 duże jajka
200 g białego cukru do pieczenia
50 ml oliwy z oliwek ( lub oleju słonecznikowego)
250 g serka ricotty
skórka starta z jednej cytryny
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kg śliwek
Wykonanie:
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
Przygotować okrągłą blaszkę do pieczenia rozmiarów o średnicy
Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce utrzeć jaja z cukrem, dodać porcjami serek ricotta, wlewać strużką olej i dalej miksować, dodać skórkę z cytryny. Masa powinna być jednolita i gładka. Dodać mąkę z proszkiem i wymieszać szpatułką tylko do połączenia składników, powstanie gęsta masa. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy śliwki skórką na wierzchu. Pieczemy w temperaturze 160 stopi przez około 50 minut, do suchego patyczka. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz