sobota, 18 września 2021

Włoskie ciasto z ricottą i śliwkami


Włosi rozpoczynają dzień śniadaniem na słodko. Rano wpijają kawę/ un caffe  w towarzystwie słodkiego rogalika /cornetto, albo innego ulubionego ciasteczka/   pasticcino. Zwyczaj ten przyjął się u nas w domu, chociaż w weekendy wjeżdżają na  śniadaniowy stół konkrety.

Słodkie dodatki do porannej kawy często wypiekam w domu. Sprawdzam różne przepisy, uwielbiam ciasta drożdżowe: chałki, brioche, słodkie nadziewane bułeczki.   Tym razem upiekłam włoskie ciasto z ricottą i śliwkami, które zalicza się do ciast ucieranych z dodatkiem proszku do wypieków. Smak tego ciasta poznałam w miejscowości Rapallo podczas naszej wielkanocnej wizyty w 2018 roku.              



Do wykonania ciasta nie trzeba wielu składników, a wykonanie jest banalnie łatwe. Po prostu suche składniki łączymy z mokrymi.   


Składniki:
3 duże jajka
200 g białego cukru do pieczenia 
50 ml oliwy z oliwek ( lub oleju słonecznikowego)
250 g  serka ricotty 
skórka starta z jednej cytryny 
300 g mąki pszennej 
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kg śliwek 
 
Wykonanie: 

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. 
Przygotować okrągłą blaszkę do pieczenia rozmiarów o średnicy

Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce utrzeć jaja z cukrem, dodać porcjami serek ricotta, wlewać strużką olej i dalej miksować, dodać skórkę z cytryny. Masa powinna być jednolita i gładka. Dodać mąkę z proszkiem i wymieszać szpatułką  tylko do połączenia składników, powstanie gęsta masa. Ciasto przekładamy do  tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy śliwki  skórką na wierzchu. Pieczemy w temperaturze 160 stopi przez około 50 minut, do suchego patyczka. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. 
Smacznego :-)           








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz