poniedziałek, 15 listopada 2021

Pieczone placuszki z jabłkami

 


Pieczone placuszki z jabłkami to moja propozycja na słotne jesienne dni. Delikatne w smaku, puszyste i mięciutkie doskonale poprawiają nastrój, gdy za oknem szaroburo i mokro. Już po pierwszym zjedzonym placuszku pachnącym jabłuszkami i cynamonem świat w naszych oczach nabiera kolorów. Aromatycznymi placuszkami można rozpocząć dzień i sprawić, że bez względu na pogodę za oknem, będziemy w dobrym nastroju.      







Placuszki są lekkostrawne, unikamy tłuszczu, nie smażymy, ale pieczemy w piekarniku. 


Składniki:

2-3 jabłka 

2 jajka

150 g mąki pszennej

30 g cukru pudru

200 ml jogurtu tłustego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta cynamonu

szczypta soli 

cukier puder do posypania


Przygotowanie   

Wydrążamy z jabłek gniazdo nasienne, obieramy i kroimy w plastry grubości 1 cm. W misce mieszamy suche składniki-mąkę, cukier puder, cynamon, proszek do pieczenia i szczyptę soli.  W drugim naczyniu roztrzepujemy jogurt z jajami. Wsypujemy suche składniki do mokrych i mieszamy, masa ma mieć konsystencje gęstej śmietany. Zanurzamy krążki jabłek w cieście i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni, do zarumienienia. Układamy na talerzu i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego:-) 








2 komentarze:

  1. Bardzo pomyslowe i na pewno pyszne. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Poczęstuję, jak będziesz u mnie gościć następnym razem. Serdeczności:-)

      Usuń