poniedziałek, 28 sierpnia 2023

Ciasto czekoladowe z malinami i kremem z maskarpone



Nie, nie jestem samolubna i chętnie podzielę się przepisem na ciasto czekoladowe z malinami, przekładane kremem z mascarpone. Czekolada i maliny to doskonały zestaw smaków, niebo w gębie.Ten pyszny deser może śmiało zastąpić tort na spotkaniu rodzinnym czy towarzyskim. 

Posiłkowałam się przepisem, który znalazłam na stronie https://aniagotuje.pl/przepis/ciasto-z-mascarpone. Dokonałam jednak kilka zmian. A więc, dla kochających słodkie desery, o to receptura:



Ciasto czekoladowe:
160 g szklanki cukru - 160 g
160 g oleju - 3/4 szklanki oleju( u mnie z orzechów ziemnych)
125 ml wody - 0,5 szklanki wody
3 łyżki ciemnego kakao
6 jajek
130 g cukru - około 0,5 szklanki
240 g szklanki mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia i
łyżeczka sody oczyszczonej
Krem z mascarpone
250 g serka mascarpone
250 g śmietanki kremówki 30 %
1 cukier wanilinowy
100 g cukru pudru- 4 łyżki
Składniki na czekoladową polewę
100 g gorzkiej czekolady - u mnie 60 %
50 g dobrej jakości mlecznej czekolady
100 g śmietanki kremówki 30
Potrzebna tortownica u mnie była 24 cm
ciasto z tego przepisu wychodzi wilgotne i puszyste. Najlepiej smakuje z dodatkiem kwaskowatych owoców np. malin lub porzeczek.



Wykonanie
Składniki z pierwszej części przepisu, a więc: cukier, olej, wodę i kakao wrzucamy do garnka i rozpuszczamy powoli, podgrzewając na małym ogniu i ciagle mieszając do rozpuszczenia cukru. Składniki mogą się zagotować. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
W misce roztrzepać jajka z cukrem i ucierać do białości aż powstanie puszysta i jasna masa. Do tak utartej dobrze masy jajecznej wlać wystudzoną masę kakaową. delikatnie wymieszać rózgą. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Połączyć wszystkie składniki mieszając szpatułką.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut.



Upieczone i wystudzone ciasto podzielić na dwie części i przełożyć kremem z serka mascarpone i śmietany, ktory wykonujemy przez ubijanie mikserem schłodzonych składników.
Na koniec ciasto pokrywamy polewą czekoladową. Czekoladę kruszymy i rozpuszczamy razem ze śmietanką w garnuszku. Ciepla masa czekoladowa jest płynna, w miarę stygnięcia robi się coraz twardsza.
Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz