Znajdziesz tu notatki z mojego życia w Italii. Dowiesz się, jak poznaję Włochy podczas wędrówek oraz w kontakcie z kulturą, literaturą i z wszystkim co włoskie. Opisuję swoje wrażenia z podróży bliższych i dalszych. Piszę o tym co mnie zaciekawiło, zatrzymało uwagę, skłoniło do refleksji. Zapraszam.

wtorek, 30 grudnia 2014

Propozycja na menu sylwestrowe. Tarta z cukinią i trzema rodzajami sera


Sylwester już za chwilę i spieszę z podpowiedzią  kulinarną dla tych, którzy będą witać Nowy Rok
w domu, sami lub z przyjaciółmi i zastanawiają się, jaką potrawę przygotować na uroczystą kolację. Najlepiej żeby było to danie szybkie do przygotowania i małym nakładem pracy, bo przecież nikt nie chce Sylwestrowej Nocy przesiedzieć w kuchni w otoczeniu garnków. Proponuję przygotować na danie główne torta salata con zucchine ai 3 formaggi.

Dobrze jeśli na główne danie jest coś ciepłego. Tarta z cukinią i trzema rodzajami sera spełnia  wszystkie wyżej wymienione wymogi pod warunkiem, że  pewne czynności wykonamy wcześniej.
Idealnie nadaje się do ponownego podgrzania, albo na zimno. Jest tak pyszna, że na pewno będziecie musieli podzielić się przepisem  w gronie znajomych


Najpierw należy zająć się ciastem, które można upiec nawet dzień wcześniej i przechować w lodówce,  podobnie  można postąpić z  farszem. W sylwestrowy wieczór  pokrywamy ciasto farszem z cukinii, posypujemy  wierzch posiekanymi oliwkami i pokrojonymi w paseczki suszonymi pomidorami, następnie kładziemy różne rodzaje serów. Zapiekamy w temp. 180 stopni. przez około 35 minut. Przepis ten  znalazłam na blogu Bea w kuchni trochę zmodyfikowałam podaję poniżej.



Składniki

KRUCHE CIASTO
250 g maki
1/2 łyżeczka soli
125 g zimnego masła
kilka łyżeczek  bardzo zimnej wody

FARSZ Z CUKINI
300 g cukinii
suszone pomidory
garść czarnych oliwek  drylowanych
starta skórka z jednej cytryny
2 łyżki oliwy
150 g miękkiego serka koziego
80 g tartego sera owczego
1 mozzarella
2 ząbki czosnku
sól, pieprz


Wykonanie

Z mąki, masła i wody zagnieść ciasto. Kulkę ciasta włożyć do lodówki na 1/2 godziny. Formą wyłożyć ciasto i wierzch ponakłuwać widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i podpiec przez ok.15 minut.
Cukinię pokroić i podsmażyć krótko na oliwie razem z posiekanym czosnkiem. Dodać skórkę z cytryny, szczyptę pieprzu i soli.
Na podpieczone ciasto wyłożyć farsz z cukinii, dołożyć siekane czarne oliwki i paseczki suszonych pomidorów. Na farsz rzucić kleksy sera koziego, posypać tartym serem owczym i  na koniec przykryć plastrami mozzarelli. Włożyć do piekarnika i zapiec. Polecam :-)





2 komentarze:

  1. Wspaniała Twoja pizza, o zgrozo mieszkając w Japonii właśnie pizze szykujemy na kolacje obok tradycyjnego tortu z bita smietaną (na deser) :)
    Ale niestety taka jak Twoja nie będzie... ale i tak będzie to potrawa, którą kochamy!

    Szczęśliwego Nowego Roku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, pizza na kolację sylwestrową wydaje mi się, jak najbardziej na miejscu i ten tort z bitą śmietaną ...pycha:-) A nawet, jakby potrawa się nie udała, to sama wiesz, że najbardziej liczy się dobre towarzystwo:-) Felice Anno Nuovo 2015 !

      Usuń