Znajdziesz tu notatki z mojego życia w Italii. Dowiesz się, jak poznaję Włochy podczas wędrówek oraz w kontakcie z kulturą, literaturą i z wszystkim co włoskie. Opisuję swoje wrażenia z podróży bliższych i dalszych. Piszę o tym co mnie zaciekawiło, zatrzymało uwagę, skłoniło do refleksji. Zapraszam.

wtorek, 30 czerwca 2015

Sałatka z młodych listków szpinaku. Contorno o un antipasto


Insalata  con spinaci freschi 

W gorące dni lata najlepiej smakują zielone sałatki. Właśnie pojawił się młody szpinak, listki są  delikatne i kruche,  szkoda poddawać je termicznej obróbce,  najlepiej zjeść na surowo w aromatycznej  sałatce.
Należę do tej grupy ludzi, którzy preferują smaki kwaśne  zarówno w daniach głównych,  jak i w deserach.
Młode listki szpinaku mają  łagodny smak,  zestawiłam je z kwaskowatym  jabłkiem i czerwoną porzeczką. Posypałam płatkami  parmezanu i sprażonym ziarnem sezamu. Na koniec, tuż przed podaniem  polałam oliwą z oliwek, skropiłam kremową polewą na bazie  octu balsamicznego, dodałam szczyptę soli i pieprzu. Wyszła  bardzo aromatyczna sałatka z wyczuwanymi nutami kwaskowatymi, taka jak lubię. Pychotka:-)


Podaję przepis  ( Ricette*)

Składniki   ( Ingredienti*)

20 dag młodych listków  szpinaku
1 kwaśne i twarde jabłko, bez gniazd, starte na cienkie plasterki
kilka gałązek czerwonej porzeczki
50 g płatków Grana Padano
20 g sprażonych ziaren sezamu
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka Glassa Aceto Balsamico di Modena
szczypta soli i pieprzu

W letnie dni proponuję potraktować  sałatkę,  jako antipasti* i zjeść  da solo, ewentualnie z dodatkiem pieczywa.  Możemy też sałatkę zjeść po włosku czyli, jako  contorno da accompagnare con un secondo piatto*. Smacznego:-)


*contorno da accompagnare con un secondo piatto - dodatek do drugiego dania
*antipasti - przystawki
* ricetta - przepis
* ingredienti- składniki



4 komentarze:

  1. W tym roku niestety nie mam szpinaku w ogrodzie, ale może namówię męża, by wysiał na jesień.....sałatka bardzo mi się podoba a jesienią szpinak ma podobno mniej szczawianów.

    Załączam pozdrowienia pewno równie upalne jak u Was.....

    OdpowiedzUsuń
  2. Jabłka w Japonii tylko słodkie i wybór kiepski, ale szpinak młody widziałam tylko nie wiedziałam, że można go spożywać na surowo, ot ciekawostka, trzeba będzie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy na północy porzeczkę można z łatwością kupić? Na południu i porzeczka i maliny i borówki są ciężko dostępne (mrożonki tak).

    OdpowiedzUsuń