Insalata con spinaci freschi
W gorące dni lata najlepiej smakują zielone sałatki. Właśnie pojawił się młody szpinak, listki są delikatne i kruche, szkoda poddawać je termicznej obróbce, najlepiej zjeść na surowo w aromatycznej sałatce.Należę do tej grupy ludzi, którzy preferują smaki kwaśne zarówno w daniach głównych, jak i w deserach.
Młode listki szpinaku mają łagodny smak, zestawiłam je z kwaskowatym jabłkiem i czerwoną porzeczką. Posypałam płatkami parmezanu i sprażonym ziarnem sezamu. Na koniec, tuż przed podaniem polałam oliwą z oliwek, skropiłam kremową polewą na bazie octu balsamicznego, dodałam szczyptę soli i pieprzu. Wyszła bardzo aromatyczna sałatka z wyczuwanymi nutami kwaskowatymi, taka jak lubię. Pychotka:-)
Składniki ( Ingredienti*)
20 dag młodych listków szpinaku
1 kwaśne i twarde jabłko, bez gniazd, starte na cienkie plasterki
kilka gałązek czerwonej porzeczki
50 g płatków Grana Padano
20 g sprażonych ziaren sezamu
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka Glassa Aceto Balsamico di Modena
szczypta soli i pieprzu
W letnie dni proponuję potraktować sałatkę, jako antipasti* i zjeść da solo, ewentualnie z dodatkiem pieczywa. Możemy też sałatkę zjeść po włosku czyli, jako contorno da accompagnare con un secondo piatto*. Smacznego:-)
*contorno da accompagnare con un secondo piatto - dodatek do drugiego dania
*antipasti - przystawki
* ricetta - przepis
* ingredienti- składniki
W tym roku niestety nie mam szpinaku w ogrodzie, ale może namówię męża, by wysiał na jesień.....sałatka bardzo mi się podoba a jesienią szpinak ma podobno mniej szczawianów.
OdpowiedzUsuńZałączam pozdrowienia pewno równie upalne jak u Was.....
A czerwona porzeczka już dojrzewa....
UsuńJabłka w Japonii tylko słodkie i wybór kiepski, ale szpinak młody widziałam tylko nie wiedziałam, że można go spożywać na surowo, ot ciekawostka, trzeba będzie spróbować :)
OdpowiedzUsuńA czy na północy porzeczkę można z łatwością kupić? Na południu i porzeczka i maliny i borówki są ciężko dostępne (mrożonki tak).
OdpowiedzUsuń