sobota, 18 października 2014
Castagne dell' albero salvatico- z cyklu "Fotomigawki z Italii"
Jesień przynosi kasztany jadalne. W październiku dojrzałe owoce wysypują się z jężykowatych łupin. Są bardzo smaczne i mają szerokie zastosowanie we włoskiej kuchni. W Italii zakłada się ogrody z drzewami kasztana jadalnego, a ich owoce- kasztany, sprzedaje się w marketach.
W naturze, drzewa kasztana jadalnego, spotkałam na wyspie Monte Isola. Cała wyspa to jeden kasztanowy park. Owoce dzikich drzew kasztana jadalnego są znacznie mniejsze od tych hodowanych, mają na szczycie wyraźnie zaznaczony czubek. Włosi nazywają je castagne dell' albero salvatico w odróżnieniu od tych hodowanych nazywanych marroni dall' albero coltivato.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wiele osób twierdzi, że kasztany jadalne są niesmaczne, ja należę do tych, którzy je lubią. W Polsce w zimny dzień z rożka, takie ciepłe...są bardzo smaczne!
OdpowiedzUsuńNie przepadam za wypiekami z mąki z kasztanowej, nie bardzo mi podchodzą inne dania z użyciem kasztanów, najlepiej lubię kasztany pieczone, podobnie jak ty jedzone z papierowego rożka, gorące i z osmoloną skórką, w chłodne jesienne dni listopadowe.
Usuń