Pieczenie ciasta w weekendy to u mnie swoisty rytuał. Kiedy zapach produktów, a potem aromat upieczonego ciasta rozchodzi się po domu to robi się świątecznie. Zasada- zero ciasteczek w tygodniu z marketu, a dobry kawałek ciasta w niedzielę, to dobry sposób, aby poczuć wyjątkowość chwili. Przyjemnie, kiedy ciasto znika szybko z talerza, a częstowane osoby proszą o kolejny kawałek.
Pieczenie sprawia mi przyjemność i odpręża, nie trzymam się sztywno reguł, choć rozumiem, że zachowanie proporcji jest istotne. Jednak aby uczynić pieczenie źródłem radości i dobrze się przy tym bawić uruchamiam wyobraźnię i często zdarza się, że zmieniam trochę przepis, dodaję nowy składnik, albo zamieniam na inny.
Niektóre moje wypieki prezentuję na blogu w zakładce KULINARNE. Przeważnie podaję nazwę strony zaczerpniętego przepisu, bo to też moja historia, z upływem czasu źródła inspiracji zmieniają się.
Lubię pomarańcze w połączeniu z czekoladą, a owoce cytrusowe mają teraz swój najlepszy czas, są bardzo soczyste, pachną i smakują najintensywniej. Skorzystałam więc z przepisu ze strony La grande e la piccola cuoca i nie zawiodłam się, wyszło przepyszne mięciutkie ciasto, bardzo aromatyczne i wilgotne, a do tego wykonuje się ekspresowo. Jeśli wcześniej przygotuje się produkty i odmierzy proporcje to wykonanie ciasta wymaga tylko wymieszania składników i piecze się samo. Gorąco polecam:-)
Plumcake all’arancia con cioccolato e fiocchi d’avena- zapisuję włoską nazwę ciasta, ciagle ucząc się języka.
Składniki:
150 g mąki pszennej
100g płatków owsianych
100 g cukru trzcinowego
50 g gorzkiej czekolady
150 ml mleka
100 ml oleju
50 ml soku pomarańczowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jaj
1 pomarańcza
szczypta soli
Wykonanie:
- W misce wymieszać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane, cukier trzcinowy, wiórki czekolady, szczyptę soli.
- W drugiej misce mieszamy mokre składniki: jaja, sok pomarańczowy, u mnie syrop pomarańczowy, mleko, olej, otartą skórkę pomarańczową.
- Dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy do połączenia składników.
- Przelewamy ciasto do formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut
- Odstawiamy do ostygnięcia
- Polewamy lukrem, posypujemy wiórkami gorzkiej czekolady i smażoną skórką pomarańczową.
Ciasto można wykonać również w wersji muffinkowej.
Brzmi niezwykle smakowicie, a przepis nieskomplikowany, chyba się skuszę :)
OdpowiedzUsuń