Pieczone placuszki z jabłkami to moja propozycja na słotne jesienne dni. Delikatne w smaku, puszyste i mięciutkie doskonale poprawiają nastrój, gdy za oknem szaroburo i mokro. Już po pierwszym zjedzonym placuszku pachnącym jabłuszkami i cynamonem świat w naszych oczach nabiera kolorów. Aromatycznymi placuszkami można rozpocząć dzień i sprawić, że bez względu na pogodę za oknem, będziemy w dobrym nastroju.
Placuszki są lekkostrawne, unikamy tłuszczu, nie smażymy, ale pieczemy w piekarniku.
Składniki:
2-3 jabłka
2 jajka
150 g mąki pszennej
30 g cukru pudru
200 ml jogurtu tłustego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta cynamonu
szczypta soli
cukier puder do posypania
Przygotowanie
Wydrążamy z jabłek gniazdo nasienne, obieramy i kroimy w plastry grubości 1 cm. W misce mieszamy suche składniki-mąkę, cukier puder, cynamon, proszek do pieczenia i szczyptę soli. W drugim naczyniu roztrzepujemy jogurt z jajami. Wsypujemy suche składniki do mokrych i mieszamy, masa ma mieć konsystencje gęstej śmietany. Zanurzamy krążki jabłek w cieście i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni, do zarumienienia. Układamy na talerzu i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego:-)
Bardzo pomyslowe i na pewno pyszne. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję. Poczęstuję, jak będziesz u mnie gościć następnym razem. Serdeczności:-)
Usuń